måndag 24 juni 2013

Att inte lära sig av misstagen. Någonsin.

Suck! Från idag och två veckor framåt är jag på kommunens korttidsboende, tre avdelningar. Sedan hemsjukvården övergått i kommunal regi och de boende på korttidsboenden och särskilda boenden nu hör till respektive vårdcentral, är jobbet som ett stort jäkla skämt. Ett mycket dåligt skämt. Jag måste klicka mig in och ur fyra vårdcentralers journaler. De som listat sig hos den privata vårdcentralen ställer till extra problem. Först måste jag stå någonstans för att överhuvudtaget kunna söka på patienten. Därifrån måste jag kolla var patienten är listad. Sedan ska jag klicka in mig på den vårdcentralen. När jag gjort det försvinner patientens journal och jag måste klicka på 'senast öppnade journal' för att öppna den igen. Där kan jag läsa vad som är gjort av min föregångare. Ska jag läsa något som hänt tidigare, en inläggning eller ett labsvar eller något på en privatlistad patient, så måste jag  klicka mig ur igen, in igen, ur igen och in igen. Eftersom patienterna hör till sin vårdcentral, så finns det inga listor på de "inlagda" som det tidigare gjort. Allt jag gör, skriver recept, remisser, dödsbevis och så vidare blir skrivet på respektive vårdcentral och jag står som tjänstgörande där. Och går jag och tittar på en patient och inte bara gör insatser på sköterskeuppdrag, så debiteras patienten ett läkarbesök. Dessutom måste jag diktera diagnos på varenda pluttsak jag gör, varenda sak jag dikterar. Men FATTAR ni hur mycket tid detta tar?!

Varför, varför, VARFÖR kan aldrig beslut som berör vården få fattas av människor som vet någonting om den. Varför lär man sig aldrig. ALDRIG?

Och folk klagar över att det är så svårt att få tid hos doktorn. Jo jo.

3 kommentarer:

Mira sa...

Vad kan man göra, Scylla? Vem kan man hoppa på? Ta tag i? Vilken politiker ska man välja? Välja bort? För jag antar att detta till syvende och sidst handlar om politiska beslut, eller hur? Och att dessa politiker sällan jobbar inom vården. Det måste ju gå att göra nånting åt det!? Vem var det som sa: -Om vi spottar alla på en gång, så dränker vi dom...

AT-doktor sa...

Igenkänning! Tyvärr :(

Scylla sa...

Mira: Jag vet faktiskt inte. Personligen vill jag ju gärna tro att det skulle löna sig med vänsterstyre, för det här med att driva vård som man bedriver tillverkningsindustri känns väldigt mycket höger. Samtidigt känns biten med kontroll och styrning mer vänster. Till syvende och sist handlar det väl om att politiker och berörda tjänstemän måste fatta att människor är individer och inte identiska produkter på ett löpande band. Tyvärr är ju medicinen själv inne lite på det spåret med sitt eviga trams om EBM och försök att göra medicin till en exakt vetenskap. Det är den inte. Människor är oerhört komplexa och ingen är den andra lik.
Nå väl, jag har just varit inne och skrivit på läkaruppropet - som jag pinsamt nog har missat fram till nu. Kanske beroende på att jag har tillbringat 60% av mina övertidsförlängda arbetsdagar till att klicka mellan vårdcentralerna på datorn, springa upp och ner för att hämta info som jag inte kommer åt från min arbetsplats eftersom jag och sköterskorna arbetar i olika journalsystem, söka diagnoskoder och rabbla och skriva info när jag dikterar som jag inte skulle behöva ange om jag kunde stå på "ett ställe" (som man kunde tidigare, nämligen 'Kommunala boenden'), skriva recept på alla läkemedel till alla patienter på fyra boenden (som tidigare fick mediciner ur ett förråd som sköterskorna fick rekvirera, vilket för övrigt blev billigare för landstinget!!!) samt ringa och tjafsa på Kemlab som inte lyckas lära sig hur de ska förfara med provsvaren nu efter förändringarna och fortfarande efter ett dygn inte lyckats svara ut de halvakuta infektionsprover jag tog morgonen innan. Och på det se de stackars underbetalda sköterskorna som går kort varenda dag, sliter livet ur sig och fiser ihop en efter en framför ögonen på mig.

Ja ja, läkaruppropet var det:
http://www.lakartidningen.se/Opinion/Debatt/2013/06/Lakarupprop-for-en-battre-sjukvard/

Den här kan man också gärna läsa:
http://www.slf.se/Aktuellt/Vara-yrken-har-kidnappats-av-ekonomernas-modeller/