onsdag 16 september 2015

Det du inte såg


Jag ligger ohjälpligt efter i mitt bokdokumenterande, men eftersom jag inte lyckas föra någon läsdagbok i pappersform så ska jag försöka ta mig ikapp, för min egen skull. Den här läste jag för ett år sedan (!!!)

Patrik Sjöberg är en av Sveriges mest kända och framgångsrika idrottsmän genom tiderna. Men bakom den hårda fasaden vilar ett mörker. Först nu är Patrik redo att dela med sig. 

1987 hoppade höjdhopparen Patrik Sjöberg 2,42 på DN-galan i Stockholm. Detta gjorde honom till innehavare av världsrekordet i höjdhopp. Fortfarande är Sjöberg världens näst bäste höjdhoppare genom tiderna, endast slagen av Javier Sotomayor. 

Men vem är egentligen Patrik Sjöberg? Många av oss minns en överlägsen idrottsman, kaxigt rökande en cigarett mellan hoppen. En man vi, då och nu, känner som bufflig, frispråkig och rakt på sak. En idrottsvärldens rockstjärna. Men hur kom han dit? 

I denna nya memoar berättar Patrik Sjöberg för första gången sin historia, ärligt, rakt och öppenhjärtigt. Och det visar sig att den innehåller mer än vad någon av oss kunnat ana. 

Jag visste i stort inte mer om karln än att han var höjdhoppare. Hans förmenta stöddighet var jag lyckligt omedveten om. Möjligen hade jag en vag aning om att det stått i tidningarna om kokain. Jag är totalt ointresserad av sport och i ärlighetens namn hade jag aldrig kommit på tanken att läsa boken om det inte hade varit för att jag hört om Nousiainens övergrepp. Det är väl få människor jag har mindre gemensamt med än Patrik Sjöberg. Totalt ointresserad av sport - som sagt - och totalt ointresserad av uteliv, festande och snabba bilar. Och jag har svårt för stöddiga typer.

Ändå tyckte jag riktigt bra om den här boken. Sjöbergs stöddighet var faktiskt riktigt befriande i sitt sammanhang och Nousiainens övergrepp omtalas på ett välövervägt sätt, fritt från snaskighet och sensationslystnad.


Inga kommentarer: