onsdag 5 december 2007

Håll dig till höger, Svensson

Denna lilla sång har Borlängborna uppenbarligen inte hört. Eller så tillhör de bara fel generation, de jag möter, har jag tänkt när jag åter prejats över till vänstersidan på gångbanan, med svårmanövrerad vagn i snömodden.

För visst går man till höger på gångbanan?!

Jag passade på att kommentera det hela när vi gick tipspromenad i Bergebo i söndags, och det dök upp en fråga om på vilken sida av vägen man skulle hålla sig i något sammanhang som jag nu inte minns.

- I Stockholm ja! säger Älsklingen.

Det hela bekräftas av svärföräldrarna. I Borlänge går man till vänster på gångbanan. Och det överensstämmer faktiskt med skyltarna på gångvägen till Kupolen, där det uttryckligen står:

Gå till vänster

Svägerskan, som inte bott här på många år, men som är hitrest på besök tillsammans med fästman, ser frågande ut hon också.

- Nej, till höger går man väl?!

Och jag tänker på utbölingarna som envisas med att stå till vänster i rulltrapporna i tunnelbanan och stirrar på en med fåraktig min och med en dåres envishet vägrar flytta på sig när man desperat försöker ta sig förbi för att hinna med tåget.

Nu är det jag som är fåret. Fast jag har åtminstone inte envisats med att hålla mig till höger, utan faktiskt snällt flyttat mig till vänster när jag mött någon, och påmints hur man bör bete sig här. Första gången jag verkligen tänkte på att jag måste hålla mig på vänster sida, så mötte jag en kvinna, som resolut höll sig till höger på gångbanan, och åter tvingade mig att byta sida, med svårmanövrerad barnvagn i snömodden (för en sådan mespropp är jag, det är liksom alltid jag som väjer). Hon var nog en såndäringa stöddig stockholmare tror jag.

För det är ju så, att man gör som man är van och man förutsätter att saker och ting fungerar som de fungerar hemmavid. (Fast nog trodde väl jag att trafikregler snarare var landsmfattande än regionala). De lustiga är att när utbölingarna gör som de är vana i Stockholm, så benämns de dumma. Men när stockholmarna gör som de är vana då de befinner sig på en mindre ort så är de stöddiga. Olika etiketter på exakt samma beteende. För vem har någonsin hört:

- Ja, de där stöddiga typerna från Morgongåva, de envisas med att blockera vägen i rulltrappan så de stackars stockholmarna inte hinner med tåget. Inte ett uns av hyfs och hänsyn där inte!




Kommentarer:
[2007-12-05 11:25] Corn: Men jag håller med borlängeborna och jag är ju smålänning! Går på gångbanor gör man till vänster. :D Fast i rulltrappan står man till höger, det vet till och med jag. men följaktligen går man till vänster även där!

[2007-12-05 12:00] Skylla: Jo, det är sant :) Och på Centralen går man faktiskt till vänster också, när jag tänker efter.

[2007-12-05 12:16] crackgrrl: hmm.. man går väl där det är smidigast för alla inblandade? m.a.o. man väjer för folk med barnvagnar, jättestora resväskor, tvättsäckar etc? allt enligt principen minsta möjliga friktion.

[2007-12-05 12:19] crackgrrl: förtydligande: spelar väl ingen roll oavsett om man befinner sig till höger eller vänster när man går emot varandra? det avgörs på en case by case basis! när det gäller rulltrappor och andra situationer då man färdas i SAMMA riktning håller jag däremot med: håll till höger så att de som är snabbare kan gå om.

[2007-12-05 13:08] astrud: astrud säger: på vägen går man på vänster sida för att möta trafiken (säkerhetsgrejs alltså). inomhus och på inomhuslikaställen (här pratar vi trappor och sånt, inte "i allmänhet") är det "håll till höger" som gäller. annars säger jag som crackgrrl.

[2007-12-05 13:10] astrud: och det här med "på vägen" menar jag att man går på den sidan av vägen. är det däremot en gångbana/trottoar så är jag återigen på crackgrrls linje.

[2007-12-05 13:10] kicko: När det gäller barnvagnar och inget annat finns i vägen tycker jag att det är "Störst går först" som gäller. Aldrig att jag som gående skulle vänta mig att nån med barnvagn ska byta sida på gångbanan om det ändå finns plats för mig att gå runt - det är ju så mkt enklare för mig att bara ta ett par steg åt sidan!

Och jag har inte tänkt så mkt på åt vilket håll man går i sthlm - jag följer mest med strömmen. Jag började inte tänka på det förrens för nåt år sen när en systerdotter från norrland var på besök med en kompis och de hela tiden fastnade motströms, stackarna... man lär sig ju att läsa flöden efter ett tag liksom.

Och de stackars stockholmarna anses ju vara stöddiga bara de andas så fort de förirrar sig utanför SL-området!

[2007-12-05 16:09] Anni: Det är verkligen inte lätt det där! Som barn får man lära sej att gå på vänster sida vägen (för att möta trafiken antar jag), men cykla på högersidan. Sen flyttar man till Stockholm och helt andra regler gäller ;-) Men visst står man till höger i T-banan! Väjer för barnvagn gör man åt vilket håll som helst om man har folkvett och självbevarelsedrift, men logiskt tänkt borde barnvagnen köra i högertrafik eftersom den har fyra hjul.

Inga kommentarer: