fredag 5 juni 2015

I ärlighetens namn

Gullviva och Blåklocka ruvade på en jäkla massa ägg vardera och vad blev resultatet? Två ynka kycklingar! Och jag som vill ha fler höns. Ruvviljan är det inget fel på hos hönsen, men de är så förbaskades tjorviga med äggen. Den här gången lyckades de sprätta ut en stor andel, det har inte hänt förut. Och med jämna mellanrum går en annan höna och lägger sig på äggen när den ruvande går av och äter och dricker, varvid den ruvande hönan lägger sig i ett annat rede. Efter en stund går den ickeruvande av äggen och de ligger där och blir kalla. Det har hänt att jag hittat tre hönor i ett rede. Knäppfior!

Jag gjorde ett försök med att samla tio ägg och lägga ut dem i ett rede för att se om någon blev lockad att lägga sig. Jodå, Blåsippa lade sig - men klev av efter ett och ett halvt dygn. Man ska inte lägga genbanksägg i kläckare - inte hedemora i alla fall, för dem finns det gott om - utan man ska hålla dem så naturligt som möjligt, men faktiskt så bar jag in de där äggen till kläckaren. För några dagar sedan kläcktes nio kycklingar.

Ungefär samtidigt började Binka sura ordentligt och lade sig att ruva på ett (helt!) ägg. När hon legat kvar i två dagar och var riktigt ilsken när jag närmade mig, så bar jag ut kycklingarna och petade in dem under henne. Så länge jag var där och fipplade så hackade hon på kycklingarna. så om någon stack ut så fick jag peta in dem igen. När jag var klar så satte jag mig en bit ifrån och kollade. Efter en stund verkade Binka reagera på att det rörde sig under henne. Hon reste sig upp och såg lite undrande ut. Ja ja, det är att tolka in mänskliga känslor på ett djur, men hon såg faktiskt lite förundrad ut. Bra utdelning med nio kycklingar efter två dagars ruvning :) Sedan började hon skrocka åt kycklingarna som pep till svar. Nu sköter hon dem exemplariskt och de har fått en mamma efter två dagar i kläckaren.

Slutet gott...

Här har Binka blåst upp sig som en boll, där hon ligger och försvarar sina kycklingar i redet.


Och här är en av kycklingarna.
3 kommentarer:

AnnA sa...

Ha ha, vad söta de där djuren är :)

ST-doktor sa...

Uj, vilket pyssel. Roligt att det gav utdelning. Hoppas hon vet vad hon ska göra nu.

Mira sa...

Så fina!