lördag 23 april 2011

Påskafton


Igår var ungarna och jag till Bäsna trädgård för att köpa penséer och lite annat till krukorna på veranda och förstukvist. Dammarna var fulla av lekande grodor. De låter så härligt när de spelar - eller vad det nu är de gör. Sötgrodor!

Idag har vi haft påsklunch och -middag för svärföräldrar och svägerska. Det innebär fullt jobb hela dagen - för att inte tala om igår kväll. Men visst är det trevligt också, även om man är rätt mör när det hela är över. Jag har fortfarande inte min normala ork och kraft.

I morgon hoppas jag på att kunna vara ute och fixa lite i trädgården igen. Gudarna ska veta att det behövs.

fredag 22 april 2011

torsdag 21 april 2011

Åbrodd

På höstarna låter jag alltid löven ligga och vissna blomstänglar stå kvar i rabatterna. Det innebär att det är hysteriskt mycket att göra för närvarande.

Jag har nyss varit ute och röjt framsidesrabatten. Där har jag en åbrodd som jag nu klippte ner. Åh, vad jag älskar doften av åbrodd! Jag tog in några sticklingar och satte i en vas för att ha kvar doften. De brukar lätt få rötter i vatten, så jag kan passa på att göra några nya plantor.


Åbrodd (Artemisia abrotanum)

måndag 18 april 2011

I fläskängrarnas tid


Ja, då var det dags igen.

Första våren vi bodde här höll jag på att få krupp när jag hittade fläskängrar här och där i hela huset. De första fann jag i köket, och halvhysteriskt rotade jag igenom hela skafferiet, varenda mjölpåse, kexpaket, grynpaket etc - innan jag fattade att fläskängrar äter föda med animaliskt ursprung. Då började jag leta i kattmaten, efter päls och annat garderoberna här och efter yllegarn i kartongerna, men fortfarande inget ursprung till ängrarna.

Efter ett tag insåg jag att de fanns lite här och där i huset, och nästan alltid i eller invid ett fönster. Då lugnade jag ner mig och insåg att de med all sannolikhet inte kom inifrån, utan utifrån. Liksom flugorna, som övervintrar i våra fönsterspringor, och som envisas med att krypa åt fel håll när de vaknar, i e inåt, gör sannolikt ängrarna samma sak.

I naturen är fläskängrar viktiga renhållare, och vi har ju alltid massa fågelbon under takpannorna, så det finns säkert en del att ta rätt på där. Nu blir jag inte särskilt upprörd när jag ser dem längre. De tycks höra till det här huset, den här tiden på året. Fast särskilt trevligt är det ju inte när de ligger här och sprattlar i fönsterkarmarna. Jag likviderar dem faktiskt - jag som annars har svårt för sådant - av rädsla för att de ska trivas här hemma och få för sig att bilda familj i kattmaten eller någon annanstans där man mindre gärna vill se dem.

Snart har både de och flugskrällena flyttat från våra fönsterspringor. Åtminstone brukar det vara så.

söndag 17 april 2011

Voffö gö di på detta viset?

Nu har min röda rosenknoppspelargon börjat blomma. Som enkel rosa. Men vad 17! Nog för att det är lätt att blanda ihop omärkta växter, men jag kan inte ens minnas att jag har haft någon enkel rosa pelargon. Och den här består dessutom av två plantor i en kruka, och det var just den röda rosenknoppspelargonen jag planterade ihop två plantor av när den skulle in för vinterförvaring, för att spara plats. Den tredje dog, vill jag minnas. Besynnerligt!

För övrigt har jag haft ihjäl två fuchsior och en pelargon - den enda som stod i miniväxthus. Jag tror inte jag ska ha dem i miniväxthus. De verkar inte må bra av det. Jag får plantera om de överlevande fuchsiorna i lerkrukor i morgon. Men plats! Hur ska jag få plats? Ändå har jag inte planterat mina rhizomer och knölar än. Och en hel del som ska förgros är fortfarande inte sått. Det är den här hopplösa tiden innan man får ut det som ska ut, sedan blir det bättre.

Bajs


Igår när vi kom hem från skogen gick jag ut i hästhagen och krattade ihop fem jordsäckar med hästskit.

Mer ska det bli.

:)

Deanta missinassen



Alldeles just den här versionen tycker jag så mycket om.

lördag 16 april 2011

Till skogs

Jo då, så sakteliga börjar det våras även här. För ett par dagar sedan hörde jag koltrasten sjunga för första gången, och idag kom sädesärlan.



Vintergäcken dök upp helt plötsligt i två av mina rabatter. Jag vet inte var de kommer ifrån.



Vi åkte upp till Puttkojan för att fika. Jag har lääängtat efter skogen! sa Trollungen med emfas. Puttkojan byggdes i början av förra seklet och har använts för övernattning av byborna, då de arbetat i skogen eller brutit torv.



Intill kojan finns en källa och ner mot tjärnen finns rester av gamla torklador, där torven torkades innan den användes som strö till hästar och kreatur.



Dagens fynd:
En huggorm
En sorgmantel
Massor av älgbajs
Massor av skogsfågelbajs

söndag 10 april 2011

Blåbärsrisgrönt

På väg upp till buan såg vi tofsvipor och tranor. Jag plockade en bukett blåbärsris. Nyutsprucket blåbärsris i en vas på köksbordet är oslagbart så här års.


Bild: Tofsvipa. http://www.ne.se/tofsvipa, Nationalencyklopedin, hämtad 2011-04-10

Inga blåbär

Uppe i buan var det kallt och blåsigt, men där var betydligt mindre snö kvar än vad jag väntat. Det ligger ju högt. Stuggu var förstås helt urkyld, och trots stearinljus, värmeljus och eldning i vedspisen fick vi till föga värme under de timmar vi var där. Jag gick med raggsockor i fårskinnstofflor och frös ändå.

Och nej, några blåbär hittade han inte, Trollet. Men det gjorde inte så mycket, för han kom glädjestrålande tillbaka från "hygget" och deklarerade att han hittat smultron. Nej, Älskling sa jag det finns inga smultron än. Jo då, det fanns det visst, hävdade Trollet, han hade till och med ätit ett. Då angstade jag ett tag över att han kanske fått fatt på liljekonvaljebär, eller något annat onyttigt, innan jag lugnade mig och insåg att det enda röda bär som skulle kunna hittas där och som rimligen skulle kunna överleva vintern är lingon.

Draken hittade ett magnifikt älglårben som han släpade hem till tomten.

I övrigt var det mest bråk, gräl och gnäll. Suck!

Violer

Jag blev, som sagt, helt överlycklig över att äntligen hitta frö till vanlig hornviol (Viola cornuta). I min barndom hade vi alltid den blålila sorten i ett antal tuvor som ständigt blommade och som man alltid kunde plocka bucketter av, utan att plantorna såg skattade ut. Jag hoppas att mina plantor - ja, om fröna nu gror som de ska - blir lika denna 'Ulla', som jag skrev om tidigare. Jag har också skaffat hornviolen 'Alba Minor', den var söt, tycker jag.

Vanliga vita fjärilsvioler (Viola sororia 'Albiflora') har jag också alltid varit förtjust i och haft. Av någon anledning har jag inte haft några 'Freckles', trots att jag tycker om dem, och min mamma alltid haft sådana.

Nu har jag tagit mig i kragen och beställt frön till 'Freckles' och till sorten 'Sorority Sisters', som verkar vara en blandning av alla möjliga färgvarianter.

Jag har också beställt luktviolen (Viola odorata) 'Reine de Neiges'. Jag undrar varför jag aldrig har haft några luktvioler.

lördag 9 april 2011

Till buan vi draga


Idag ska vi åka upp till buan för första gången i år. Trollet är överlycklig. Han ska plocka blåbär, tänker han. Sötunge!

Jag misstänker att det är helt snötäckt däruppe, men vi får väl se. Som på bilden ser det i alla fall inte ut - än.

fredag 8 april 2011

Ledig dag

Som sagt, nu när jag jobbar heltid igen, så räcker inte orken till mer än att ta sig genom dagen. Idag har jag i alla fall tagit en semesterdag för att putsa fönster, och då finns det också lite tid och ork till att skriva.

Så sent som i helgen var här helt snötäckt, och ett tjockt lager var det. Men så i söndags så började det ösregna, och sedan gick det fort. Nu är snön i princip helt borta. Det ligger kvar en del skotthögar, och i djupskugga finns det också snöplättar kvar.

I tisdags såg jag en bofink för första gången här i vår storhägg och i onsdags hörde jag en sjunga för första gången. Nu, som först, har mina Scilla mischtschenkoana (Bilder) börjat sticka upp, och det är ändå de tidigaste jag har. Underbar växt! Jag ska köpa ännu fler.

måndag 4 april 2011

Mässan - resten

Ja, då rabblar jag vidare...

¤ Potatis från Larsviken. Bara två sorter i år: Amandine och Pink Fir Apple. Jag gav några av var sort till Pappa att prova också.

¤ Örhängen från Pratooms Hantverk. Hon gör helt fantastiska grejer i någonslags bröddeg. Jag blev så glad när jag upptäckte att hon var där i år också. Jag köpte pelargoner och fuchsior - till Mommi också. Förra året köpte jag rosa orkideer och kungsängsliljor. Hon har haft en hemsida, men jag kommer inte in där. Jag vet inte om den bara är tillfälligt borta (www.pratoom.se). Jag borde ha tagit ett par violer också.

¤ Fröer från STA (jag missade ju andra omgången) och Blomstervännerna. Hos de senare fick jag äntligen tag på fröer till vanlig hederlig Viola cornuta (hornviol). Herregud att det skulle vara så omöjligt att hitta något så simpelt. Jag har letat som en galning på nätet, men bara hittat hybrider i andra färger. Jag hoppas att den ska se ut ungefär som på bilden nedan, även om det är en hybrid som heter 'Ulla'. Vanlig enkel enfärgad blå(lila), som jag minns den från min barndom.


Och så tog jag en påse med blå bergvallmo som jag hittade i en skål hos Rhododendronsällskapet. Ja, tog och tog, jag betalte naturligtvis för den. Hela tio riksdaler :)

¤ Hos STA köpte jag även boken 'Trädgårdsliv', som jag varit ute efter ett tag, men inte kommit mig för att skaffa.


¤ Och i STAs monter fann jag också Heuchera 'Sweet Tea', som jag inte kunde motstå. Två små plantor blev det. Jag funderar på om de skulle göra sig till någon gulbladig Hosta.



När jag åkte till Weibulls på Sveavägen på lördagen, så hittade jag lite smått och gott, bortsett från fuchsiorna.

¤ En stickling av vanlig hederlig 'Svärmors tunga' (Bild). Jag skulle helst velat ha en utan gul kant, men det är ju stört omöjligt att få tag på en, så nu fick det bli en med gul kant.

¤ Tre små pluggplantor av småbladig silvrig helichrysum, som jag tidigare nämnt, och som ska samsas med fuchsiorna Marinka i amplarna på altanen. (Sådana här ungefär)

¤ Två små pluggplantor av bacopa (Bild) - som inte heter bacopa - som ska samsas med pelargonerna PAC 'Viva Marino' i amplarna på framsidan. Jag hoppas att de inte tränger ut pelargonerna totalt. De blir rätt stora med tiden.

¤ En knöl av Tropaeolum tuberosum, knölkrasse, blev jag också med. Den såg så liten och söt ut och jag tänkte att den skulle göra sig under den ricin jag tänkt så och ha i en stor kruka på altanen. Ricinen med sina rödtonade blad och orange blommor, och så den lilla söta orange-röda krassen under. När jag kom hem och tittade närmre såg jag att krassen blir en meter. Ho ho, som man misstar sig ibland :)



Brel missinassen



Jag tycker så mycket om det här arrangemanget - om man nu ens törs tala i sådana termer som total musikanalfabet. I synnerhet tycker jag om de där trumpeterna, fram emot slutet.


Ils sont plus de deux mille
Et je ne vois qu'eux deux
La pluie les a soudés
Semble-t-il l'un à l'autre
Ils sont plus de deux mille
Et je ne vois qu'eux deux
Et je les sais qui parlent
Il doit lui dire: je t'aime
Elle doit lui dire: je t'aime
Je crois qu'ils sont en train
De ne rien se promettre
C'est deux-là sont trop maigres
Pour être malhonnêtes

Ils sont plus de deux mille
Et je ne vois qu'eux deux
Et brusquement ils pleurent
Ils pleurent à gros bouillons
Tout entourésqu'ils sont
D'adipeux en sueur
Et de bouffeurs d'espoir
Qui les montrent du nez
Mais ces deux déchirés
Superbes de chagrin
Abandonnent aux chiens
L'exploir de les juger

Mais la vie ne fait pas de cadeau!
Et nom de dieu!
C'est triste Orly le dimanche
Avec ou sans Bécaud

Et maintenant ils pleurent
Je veux dire tous les deux
Tout à l'heure c'était lui
Lorsque je disais il
Tout encastrés qu'ils sont
Ils n'entendent plus rien
Que les sanglots de l'autre
Et puis infiniment
Comme deux corps qui prient
Infiniment lentement ces deux corps
Se séparent et en se séparant
Ces deux corps se déchirent
Et je vous jure qu'ils crient
Et puis ils se reprennent
Redeviennent un seul
Redeviennent le feu
Et puis se redéchirent
Se tiennent par les yeux
Et puis en reculant
Comme la mer se retire
Ils consomment l'adieu
Ils bavent quelques mots
Agitent une vague main
Et brusquement ils fuient
Fuient sans se retourner
Et puis il disparaît
Bouffé par l'escalier

La vie ne fait pas de cadeau!
Et nom de dieu!
C'est triste Orly le dimanche
Avec ou sans Bécaud

Et puis il disparaît
Bouffé par l'escalier
Et elle elle reste là
Cœur en croix bouche ouverte
Sans un cri sans un mot
Elle connaît sa mort
Elle vient de la croiser
Voilà qu'elle se retourne
Et se retourne encore
Ses bras vont jusqu'a terre
Ça y est elle a mille ans
La porte est refermée
La voilà sans lumière
Elle tourne sur elle-même
Et déjà elle sait
Qu'elle tournera toujours
Elle a perdu des hommes
Mais là elle perd l'amour
L'amour le lui a dit
Revoilà l'inutile
Elle vivra ses projets
Qui ne feront qu'attendre
La revoilà fragile
Avant que d'être à vendre
Je suis là je le suis
Je n'ose rien pour elle
Que la foule grignote
Comme un quelconque fruit

söndag 3 april 2011

Mässan - pelargonerna

Av någon anledning så är jag inte riktigt någon pelargonmänniska. Icke desto mindre fick jag med mig några hem. PAC 'Viva Marino' ska jag ha i amplar på framsidan tillsammans med Bacopa - som inte längre heter Bacopa, men vad de heter lär jag mig aldrig; kallas möjligen 'Snöflinga' på svenska.





Såväl 'Lord Kybo' som 'Peppermint Star' och 'Global Stars & Stripes' såg betydligt mer klarröd-vita ut på bilderna när jag köpte dem, än vad de gör när jag letar bilder på nätet. *Host*. Vi får väl se hur de blir. När jag ser 'Global Stars & Stripes' nu så tycker jag mest att den ser hysterisk ut.







Jag hade tänkt mig att de skulle göra sig till de befintliga två, 'Vectis Glitter' och en vanlig hederlig röd rosenknoppspelargon, lite olika varianter på röd-vit, så där.





Det åkte med en doftpelargon också. En med sirliga, spindliga blad och stark doft, 'Skeleton Rose'. På en del bilder ser blommorna betydligt mer rosa ut. Vi får väl se hur mina blir.



För tillfället är jag nog mest nöjd med 'Viva Marino' och 'Skeleton Rose', tror jag. Det enkla är det vackra. Vi får väl se vad jag tycker efter sommaren.

Mässan - gesneriacéerna

Gesneriasterna och Saintpauliasällskapet stod också på viktigtlistan när jag skulle göra mässan med graviditetströttmahyperemesis.

Eftersom jag är med i Gesneriasterna, så får jag rätt lätt tag på gesneriacéer och behöver inte tokhandla just på mässan, men jag plockade ändå med mig några växter.

¤ En påse med rhizomer av en Eucodonia-hybrid. Eucodonior är alltid trevliga. Underbar växt! Mest förtjust är jag väl i 'Adèle' (Bild, stooora blommor) och 'Maike' (Bild), men man vet aldrig vad det blir för spännande av dessa. Förra våren såg jag till att skaffa mig rhizomer till 'Frances' (Bild) och 'Cathy' - som väl inte var världens roligaste (Bild), men ok. Således har jag nu fem olika.

¤ Chirita 'Piccolo' (Bild) Jag tog en till Mommi också, för hon brukar gilla chiritor.

¤ Chirita 'Kazu' (Bild)

Sedan tidigare har jag C flavimaculata (Bild nedan), C tamiana (Bild) och C 'Chastity' (Bild)


En Kohleria 'Ampallang' (Bild) slank också med. Den var så ytterligt välvuxen att jag inte kunde motstå den.


Hos Saintpauliasällskapet plockade jag åt mig lite mer:

¤ S 'Tomahawk' (Bild). Härligt röd!

¤ S 'Lilla blåklockan' (Bild) Svensk hybrid skapad av Ingrid Lindskog, som är den som startade Svenska Saintpauliasällskapet och sedermera Gesneriasterna.

¤ S 'Brazo's Belle'. (Bild) Nytt försök. Minipaulior är jag usel på.

¤ S 'Pink Tulip' (Bild). ¤ S 'Alan's White Feather' (Bild) Ja, jag är alltså svag för de klockformade :)

¤ S 'Lunar Lily' (Bild)

¤ S 'Witch Doctor' (Bild) Jag tog den mest för bladets skull, mitt är grön-vit-rosa. På beskrivningarna står det snarare grön-silver, men så ser inte mitt ut. Och jag tror blommorna blir bra till bladen, förutsatt att resten av bladen nu blir likadana, vill säga.

Jag tog också ett blad av Saintpaulia velutina (Bild, den har underbara sammetsblad), men det var inte med i påsen när jag kom hem, och det sörjer jag lite. Jag har bara en art nu för tiden, och det är Saintpaulia rupicola (Bild. En underbar paula för övrigt. Den gör flera rosetter och blommar villigt och rikligt.

Mässan - fuchsiorna

Mässan ja, Tine. Det har blivit dåligt med rapporterandet därifrån.

Eftersom jag förstod att jag kanske inte skulle orka som vanligt, så siktade jag in mig på att i rask takt avverka det viktigaste. Jag hade beställning på fuchsior från min far och ville också ha några själv, så jag började hos Rockdala/Wibrants. De hade naturligtvis inte hälften av det jag listat från nätet med sig.

Till mig själv köpte jag 'Marinka' (Bild), som jag ska ha i tre amplar på altanen. Jag tror att de kommer att funka mot falurött ihop med silverfärgad, småbladig rabatteternell. (Rabatteternell måste för övrigt vara det mest korkade svenska namn som givits åt en växt. Vad fan har de med eterneller att göra?!?? Jag borde bara använda 'Helichrysum'. Ja, hädanefter gör jag det. Så det så!).

Jag köpte vidare tre arter: Fuchsia boliviana var alba (Bild), F. procumbens (Bild) och F magellanica 'Aurea' (Bild).

Ljuvliga 'Whiteknights Pearl' (Bild) är ju i princip omöjlig att vara utan, så en sådan blev det också, liksom den alltid trevliga och välartade 'Celia Smedley' (Bild). 'Swanley Yellow' är en annan gammal favorit, som kanske inte ser helt rolig ut på bild, men som är helt underbar.

'Panache' (Bild) är faktiskt helt ny för mig, annars har det mest blivit gamla favoriter. Och som synes är det de små enkla varianterna jag vanligtvis faller för. F procumbens må ser rätt flashig ut om man betraktar blomman i närbild, men den är ju så pytteliten. Jag ska ha den som marktäckare under något högt i kruka, tänkte jag. Så här ser bladen ut, bild, den är väldigt söt, faktiskt.

'Hesset Festival' (Bild) kom också med. Två stycken, en till mig och en till Pappa. Det måste ha varit ett felköp. Jag plockade ständigt från fel hylla, samma som lappen satt på, istället för hyllan under, som man skulle. Så jag fick springa och byta rätt stup i kvarten. Jag begriper inte varför det var så vansinnigt svårt för mig att få in det där. Nå ja, den blir kanske bra när det väl kommer till kritan. Eller så donerar jag den till någon hugad spekulant.

Jag kom på att Weibulls på Sveavägen brukar ha bra med fuchsior, så jag åkte faktiskt in dit på lördagen och kompletterade lite, mest till Pappa, men även med en F fulgens (Bild) till mig.

Pappa gillar mest de "feta", så till honom köpte jag sådana, medan Mommi även gillar de små, de avlånga och de enkla, så till henne valde jag lite sådant.

Exempel på Pappa-fuchsior: Bild Bild Bild Bild Bild Bild

Och Mommi-blommor (ja, förutom de där avlånga jag redovisat ovan, och som jag köpt till henne också: 'Panache', 'Swanley Yellow', F fulgens, F boliviana var alba): Bild Bild Bild

Surisar

Nu är även surisarna i jorden. Men ni aaanar inte hur många osådda fröportioner jag har här hemma. De ligger i drivor. Och då är det perenner och lignoser jag talar om, och inte det som ska direktsås. Allt allt allt har halkat efter. När det gäller städning börjar vi närma oss sanitär olägenhet. Ack!

Rhododendron groenlandicum, bredbladig skvattram (Bild)

Patrinia heterophylla. En lite ovanligare sort,som kanske inte ser så mycket ut på bild, men jag tror att den kommer att bli bra i rätt sällskap (Bild)

Meconopsis betonicifolia, blå bergvallmo. En klassiker. Tre krukor har jag sått. (Bild)

Glaucidium palmatum, lunddocka. Fem krukor sådda. (Bild)

Dodecatheum dentatum, vit tolvgudablomma (Bild)

Erythronium tuolumnense, gul hundtandslilja (Bild)

Trillium erectum, purpurtreblad (Bild)

Primula japonica 'Postford White', japansk viva (Bild)


Och nu har formateringen löpt helt amok på det här stället. Jag trodde faktiskt inte att det gick att få den funktionen sämre än den var, men uppenbarligen. Nu får man sitta och lägga in varenda blankrad för hand, och innan man är klar med en text, så har det man lagt in försvunnit cirka fyra gånger, eller så har radavståndet plötsligt tredubblats, utan att man bett om det. Jag förstår mig inte på de här IT-människorna. Har de ingen stolthet alls? Om jag lämnade ifrån mig ett så undermåligt jobb, så skulle jag skämmas.

14

Jag är i vecka 14 och så här stor är min bäbis nu.

Bild: Lennart Nilsson - vem annars?

lördag 2 april 2011

Kaktéerna

Nu har jag fått lite kaktusar från SuccSeed i jorden också. Och Drakungen har fått plantera sina suckulenter, företrädesvis Lithops, levande stenar.

Nattens drottning (Selenicereus grandiflorus) har jag förstås köpt för blommornas skull. För hoppet om att en gång få uppleva dess blommor, kanske jag ska förtydliga. De förra jag sådde åt tripsen upp. Annars har jag försökt välja sådant som ser trevligt ut även när det inte blommar, eftersom jag har begränsade förhoppningar om att få just kaktusar i blom. Och eftersom jag har ont om plats i fönsterbänkarna, så har jag företrädesvis valt hängisar.


Stenocactus crispatus såg lite trevlig ut, tyckte jag.


Och Epiphyllum anguliger har rätt kul form på bladen.



Disocactus ramulosus lär rodna om den får vara i starkt ljus. Blommorna är rätt diskreta - om man nu händelsevis skulle få några. De ser rätt kul ut när de blir till bär.




Selenicereus validus
får blommor som är väldigt lika Nattens drottnings, men så är de ju släkt också. Men stammarna ser lite stadigare ut, och det kan väl vara ok att ha en sådan här hängande någonstans.



Pfeiffera ianthothele tyckte jag också var lite kul.


Jo jo, alla bilderna jäkligt snodda.

Och orken tröt

Sedan i måndags jobbar jag heltid igen. Och då räcker inte orken till någonting annat än ren överlevnad - och knappt det. I tisdags hade jag tid i Uppsala för moderkaksprov. Först kände jag mig lycklig över att ännu en långtur i bil stod på schemat, men eftersom började jag noja mig över att jag, med mitt usla lokalsinne, skulle ha svårt att hitta och bli jättestressad eftersom det var en så viktig tid att passa. Det slutade med att Älsklingen följde med - och han lämnar ju inte gärna ifrån sig ratten, vilket jag förövrigt inte ids tjafsa om. Det var skönt att ha honom med. Efter provet åt vi lunch och åkte till Botan för att se kameliautställningen Fröjd och lidelse

Svar på provet ska komma inom en vecka. Tråkiga besked kommer per tel, och positiva per brev. Än har jag inte hört något. Men det såg i alla fall helt normalt ut, allting, när han tittade med ultraljudet, och bäbisen sprattlade för fullt.