onsdag 14 september 2011

Det andra - Trädgårdsarbete

I helgen kom jag äntligen åt att jobba en del i trädgården. Jag har grävt bort ytterligare gräsmatta mellan "rundlarna" med träd, innanför lilla granhäcken.

Mellan pärlrönnen (Sorbus koehneana) och pärlhagtornet (Crataegus x mordensis 'Toba') har jag nu fått ner en vanlig benved (Euonymus europaeus), egenhändigt frösådd. Vingad benved (Euonymus alatus) och körsbärsbenved (Euonymus planipes) har jag redan på annan plats. Jag flyttade alla de vitafjärilsviolerna (Viola sororia) som stod under pärlhagtornet och satte dem i stället runt benveden, och så lade jag till några frösådda fjärilsvioler, 'Sorority Sisters', bland dem. Bak mot granhäcken satte jag små vitblommiga skuggnävor (Geranium pyrenaicum) som frösått sig runt pärlrönnen. Blomställningarna blev så rackarns höga, att jag insåg att de måste längre bak i planteringen. Den är tvåårig, så de befintliga mödrarna räknar jag inte med nästa år.

Runt pärlhagtornet planterade jag istället ett flertal frösådda koreanska praktspireor (Spirea microgyna) och jag hann också få ner några av de klockvivor (Cortusa matthioli) jag har frösådda i flera krukor här, och har planerat att fylla på med. Jag ska sätta några runt pärlrönnen också, som ersättning för de skuggnävemödrar som jag antar dör - helt "planenligt" - i vinter. Det blir nog bra det här, tror jag. Väldans mycket rosa, förstås, men jag har lite dålig koll på hur de kommer att blomma i förhållande till varanandra.

Bara resten kvar...

Inga kommentarer: