söndag 4 februari 2018

We Should All Be Feminists


Första gången författaren Chimamanda Ngozi Adichie blir kallad feminist är hon fjorton år. "Det var inte någon komplimang. Det hörde jag på tonen – det var en ton som hade passat ett yttrande som: 'Du är ju för terrorism.'" Istället för att värja sig mot ordet bestämmer sig Chimamanda Ngozi Adichie för att göra det till sitt, och strunta i omgivningens invändningar om att alla feminister är olyckliga och ogifta manshatare, att feminism är något i grunden oafrikanskt och att riktiga feminister inte bär läppglans.

Jag hade tänkt lyssna på den på svenska men blev totalt avskräckt av både rösten och uppläsningen i sig att jag snabbt bytte till den engelska, inläst av Adichie själv. Och jisses vilken röst hon har!

Ja, hur kan man - i synnerhet som kvinna - vara något annat än feminist? Hur kan feminist ha blivit ett skällsord, även bland kvinnor.

Definitioner:

Feminism är en samling rörelser och ideologier vars målsättning är att kvinnor ska ha samma rättigheter, möjligheter och skyldigheter som män och där feminismen verkar för kvinnors politiska, ekonomiska och sociala rättigheter.

The advocacy of women's rights on the ground of the equality of the sexes.

Googlar man kan man också hitta lite alternativa definitioner på feminist, Urban Dictionary - vad i herrans namn nu det är för något, jag har inte lyckats utröna detta - har förslag liknande detta:

An ugly and/or emotionally inept woman who feels that the problems in her life are caused by her gender rather than her own incompetence and sloth.

och

I believe all men should be castrated to prevent rape, such is one of the fundamental basics of being a modern feminist!

Ska man skratta eller gråta? Alltså, de här personerna har ett allvarligt problem. Det är nackdelen med internet, det läggs ut så jävla mycket skit. Förmenta fakta som inte har ett smack med verkligheten, aktuellt forskningsläge eller ens allmänt sunt förnuft att göra och det har en tendens att sprida sig som en löpeld bland faktaresistenta, trångsynta människor. En hel del är uppenbart utlagt av män som uppger sig vara kvinnor: I am a young woman and I think that feminism... eller Jag är kvinna och jag tycker att det är så skönt att ni i Nordfront skyddar oss svaga kvinnor mot muslimska mäns tvångsmässiga våldtäkter och yada yada.

När jag valde den här boken till Läsutmaning 3x3 under 2018 förstod jag inte att det bara var en kort liten sak och inte en "hel bok". Men men, med denna har jag avverkat tre av utmaningens nio böcker.

Inga kommentarer: