torsdag 17 januari 2008

Okejrå, morsan!

Andra gången vi körde diskmaskinen lade den av. Surt när just diskmaskinen var något av det jag längtat allra mest efter. Dessutom hade vi ju extra mycket som behövde diskas efter transport i tidningspapper och extra lite tid att diska.

Och vilken slump att diskmaskinen pajade just när vi flyttade in. Jag undrade och muttrade lite över de tidigare ägarna. Varför mörka en trasig diskmaskin? Som om det hade ändrat på priset. Ge oss ett litet helsike som oförberedda drabbas, mitt i flytt, mitt i julhelg. Samtidigt stämde det inte med mitt intrycka av dem. De har varit vänliga, hjälpsamma och påpekat andra brister så att vi skulle vara förberedda.

Vi ringde till dem, eftersom vi ändå hade andra ärenden. Undrade försynt om de drabbats av något liknande - lampor som signalerar 'för mycket vatten' trots att inget vatten var där, samt pöl på golvet.

Förre ägaren kom ångande. Lade pannan i djupa veck och sa att han skulle hämta sin morbror som kunde sådant.

Morbrodern kom och fixade maskinen. Förra ägarna hade råkat knicka avloppsslangen när de sköt in maskinen efter att ha rengjort bakom. Vattnet stod undertill i maskinen och kunde ösas ur efter att delar av fronten skruvats bort. Frid och fröjd.

Efter några dagar en stor pöl vatten på golvet framför maskinen. Tillrest fader och Älsklingen lyckades till slut hitta ett hål i avloppsslangen. Konstaterade att det måste ha skett då slangen knickades i kombination med att det legat och skavt mot hålet in i vaskskåpet (ellevareheter). Älsklingen åkte och köpte ny slang som monterades på med mycken möda och stort besvär och lite ytterligare signaler om 'för mycket vatten'. Till slut funkade det i alla fall. Frid och fröjd.

Efter en vecka en ny stor pöl vatten på golvet. Älsklingen hittade ett nytt hål i slangen. Ja men va fan... sa jag. Det är ju helt orimligt att det skulle skava hål så fort i en så hård slang. Har vi möss här eller? Samtidigt insåg jag det orimliga i att en mus skulle hoppa upp ovanpå slangen och gnaga hål där. Varför, liksom?

Vi har möss.

Älsklingen lagade lite provisoriskt så att det gick att diska med strategiskt utplacerade trasor och extra tillsyn.

Redan nästa natt, natten som i natt, hade de gnagt hål igen. Bara att ställa sig och handdiska en knökfull diskmaskin, med skrikande Trollunge vid fötterna och trökande Drakunge farande som ett torrt skin runt benen. Jo, det är klart, jag har ju mitt diskbänksfönster med utsikt över Djurmo klack. Men ändå.

I natt blit det musfällor. Älsklingen har lovat att ta rätt på eländet. Jag är ju så sjåpig.

Så okejrå, morsan! De är kanske inte lika söta i verkligheten. Men House-Mouse-mössen gillar jag i alla fall.



Kommentarer:
[2008-01-17 22:09] kicko: Nä, gnagare är inte så söta när man har dem inomhus på det viset...

Metall-armerad slang tills vidare kanske? =)

[2008-01-17 22:47] morsan: Om jag förstått det rätt är det inte bara hos er de gnagt hål på den slangen. Den kanske smakar extra gott?
Se till att leta rätt på var de smyger in (brukar vara vid vatten- eller avloppsrören i diskbänksskåpet) och stoppa i tvålull, vanlig stålull hjälper inte :)
Katt brukar hjälpa också...

[2008-01-17 23:43] kicko: Katt - i hålet där de kryper in? =)

[2008-01-17 23:49] Garbo: Jaa, katt!! :)

[2008-01-18 09:10] Kristin: Åh, de jävla mössen.. så där har de gjort hos oss också, fast bara en gång, som tur är. Monster löste det genom att fixa större utrymme runt slangen så de inte behövde gnaga sig igenom den för att komma förbi. (Fast det kanske inte är därför de gnager hos er.)

Åtminstone våra katter är värdelösa på att ta mössen inomhus. Däremot släpar de gärna in möss de fångat utomhus och visar oss. Puckon. :)

[2008-01-18 09:13] Bettty: Täta och om inte det funkar (hos oss på landet gnagde de hål i trägolvet när vi tätat springorna) köp en sån där musskrämmare,m den dyra varianten (typ 1500), två års garanti, bara det låter ju företoendeingivande.

[2008-01-18 09:38] Anni: Möss i diskmaskinen??? Har du sett filmen Råttatouille?

Inga kommentarer: