torsdag 17 september 2009

Mera jobb

Efter röntgenronden travar vi alla iväg till IVA för att ha gemensam sittrond. Avgående nattjour berättar vilka patienter som lagts in, var och varför. Narkosläkarna berättar hur de kirurgiska IVA-patienterna mår.

Lilla tanten har opererats för ett gigantiskt bråck med inklämd tarm. En stor operation var det, och det blir lite trångt när man efter X år ska ha in all tarm i buken igen. Trångt för lungorna bl a, och då kan det bli lite knöligt med andningen. Hon placeras därför på IVA, men hör till vår avdelning.

Nja, det är väl inte riktigt som det ska än, säger narkosläkarna på IVA-ronden, för i natt har hon mjölkat korna. Kirurgerna tycker att det är bra om man löser det här med korna innan lilla tanten kommer till avdelningen. Hon har nämligen ingen hemma som kan hjälpa till och mjölka, säger de.* Narkosläkarna tror nog att de ska få ordning på mjölken, säger de. Den är ju närproducerad och allt!**

På väg därifrån undrar operatören (ie Öl A, min handledare och idol) glatt hur en app*** hade tett sig på lilla tanten, om hon drabbats av en sådan innan tjocktarmen halades/trycktes in i buken igen. Hade hon haft status bak på ryggen?

Idag har jag avlägsnat ett keratoakantom och sytt ihop alldeles rasande fint. Och så assisterat försås, två bröst och en sköldkörtel. På medicinplaceringen tyckte jag inte att det var roligt att åka till jobbet en enda dag. Inte en enda. Nu känns det till och med kul att jag ska gå dagjour nästa vecka. För att inte tala om hur kul det ska bli att assistera på de två ljumskbråcken i morgon, ett barn och en vuxen.


* Dement make och utvecklingsstörd son
** Stor kalabalik i Dalarna för att Arla försöker konkurrera ut Milko
*** Blindtarmsinflammation

Inga kommentarer: