fredag 23 augusti 2013

Smörblomma

Jag såg Smörblomma en gång sedan jag kommit hem från resan med ungarna. Sedan var hon borta. Jag tänkte att en rovfågel måste tagit henne. Konstigt bara att jag inte märkt någon oro bland de andra fåglarna. Hade hon kommit bort från de andra hönsen, så att de inte ens märkte att hon blev tagen?

Efter en och en halv vecka, när jag stod och grävde upp gräsmatta, fick jag plötsligt se henne under björkspireorna, där hon låg och ruvade. Jo jo! Ingen av våra hönor har visat tendens att ruva någon annanstans än i redena inne i hönshuset.

 När vi kom hem var det varmt och soligt. Snart blev det kallt, regnigt och blåsigt. Hedemorahöns är förvisso tåliga, men jag undrade lite hur kul det skulle vara för henne att ligga där ute i ösregnet, utan egentligt skydd. Jag gick med vatten och mat till henne varje dag, för att hon skulle hålla ut.

Jag räknade med kläckning som i morgon, men uppenbarligen hade hon lagt sig tidigare än jag trodde och var bara ute och "vädrade pälsen" när jag såg henne, då när jag kom hem från resan. I förrgår hade hon plötsligt en kyckling under sig, och igår morse var det två. Draken ringde mig på jobbet och berättade att hon gått av äggen och då hade tre kycklingar hos sig. Han fick gå och lägga resterande ägg under fnatthönorna* som ligger och ruvar inne i hönshuset, för säkerhets skull.


* Fnatthönorna slåss om äggen. En dag lyfte jag ur tre hönor ur samma rede. Nästa dag hade alla bytt plats och Lilja som legat längst var bortkörd från sin plats. Nu ligger fyra hönor och ruvar - de som varit tämligen ointresserade av sådant denna vår och sommar. Tre ligger i de tre redena längs ena väggen och en framför. De tre redena invid motsatt vägg är ingen intresserad av, av någon anledning. Knäpphöns!