lördag 9 november 2013

Dreng goðan


Han är död.

Rune Palm är den bästa lärare jag någonsin haft, och då har jag pluggat nästan hela mitt vuxna liv. Mer eller mindre. Det var först när jag träffade Rune som jag förstod att jag faktiskt hade något innanför pannbenet. Och därmed är han en av de viktigaste människorna i mitt liv.

Jag var 30+ och utan någon vettig utbildning. Jag visste att jag ville ha en, men kunde inte för mitt liv komma på vad jag ville bli. Jag läste lite här och lite där, samtidigt som jag jobbade heltid, men inget var riktigt rätt. Så småningom hamnade jag i valet mellan läkarutbildningen eller att försöka satsa på en doktorandtjänst på Nordiska språk (som institutionen hette då). Jag vågade inte riktigt tro att jag var bra nog för att få en doktorandtjänst. Och om jag fick en, vad skulle jag göra sedan, jobba som lärare? Det ville jag inte. Jag kom fram till att det enda vettiga var att söka till läkarutbildningen. Om det visade sig vara fel, så skulle det inte vara för sent att återgå till Nordiska språk. Om jag satsade på Nordiska språk och det visade sig vara fel val, skulle det däremot vara för sent att satsa på läkarutbildningen.

Så jag sökte till läkarutbildningen. Jag var fast besluten att fortsätta med Nordiska språk också. De flesta kurser jag ville gå gick som 5-poängare kvällstid och jag hade ju alltid jobbat dubbelt, så det skulle inte bli några problem. Trodde jag. Läkarutbildningen åt upp mig. Jag har aldrig i hela mitt liv ägnat så förödande mycket tid åt att lära mig så försvinnande lite. Det blev inga kvällskurser. Det blev inget liv kvar alls. Läkarutbildningen var fel, helt fel (även om det inte är direkt fel att vara färdig läkare nu), men tvärt emot vad jag trott innan var det inte bara att byta. Jag tappade Nordiska språk och det har jag sörjt i tretton år nu.

Det var chockartat att slå upp Svenskan och se hans dödsruna. Jag hällde upp ett glas vin och grät hela kvällen.

Flera gånger de senaste åren har jag varit inne på Runes facebooksida och tänkt att jag ska skriva till honom. Skriva att han fortfarande är den bästa lärare jag någonsin haft. Varför gjorde jag inte det?


Universitetets runa

Runforums runa

Runa från universitetet på Färöarna, det är därifrån jag snott rubriken.


Fan, Rune! Faaan! Jag skulle ju ha läst gotiska för dig. Och paleografi. Och mer runologi och fornisländska. Och du skulle ha varit min handledare. Och...

1 kommentar:

Viola_T sa...

Vilken inblick i ditt liv du ger via en död älskad lärare! Läser insikterna igenkännande.