onsdag 27 maj 2015

Aljosha, zigenarhövdingens pojke

Jag fortsätter att försöka lära mig mer om romerna. Den här boken hittade jag bland barn- och ungdomsböckerna.


(hade jag anat att det skulle vara så hopplöst att hitta en vettig bild på nätet, så hade jag fotat den innan den gick tillbaka till biblioteket)

'Det var så här och ändå inte såhär, men hade det inte hänt, så hade det inte berättats'

Så brukade Aljoshas pappa börja de sagor han brukade berätta kring lägerelden. Familjen reste runt i hela Sverige innan de stannade i Stockholm, först i ett tältläger i Sköndal, sedan i ett hus i Tantolunden. Under  många år ville Aljosha inte prata om sitt romska ursprung men i den här boken berättar han om sitt liv och hur det var att leva som rom i Sverige under första halvan av 1900-talet. Romska barn fick inte tillåtelse att gå i svensk skola förrän på 1960-talet. Aljosha fick sin utbildning i den första skolan för romer i familjen Taikons tält i Gubbängen. 

En intressant man som uppenbarligen gått sin egen väg. Aljosha Nils-Erik Dimiter Taikon tyckte om att sy och att dansa, gifte sig med en ickeromsk frånskild kvinna, betydligt äldre än han, och arbetade inom vården. Jag hade gärna läst en "ordentlig" biografi om honom, den här är väldigt översiktlig och förenklad.

DNs recension


Inga kommentarer: