måndag 2 januari 2017

Hönan som drömde om att flyga


Jag fick syn på den i en bokhandel i Höganäs för något år sedan, eller, ja, när den nyss kommit ut (när var nu det?) och den gick ju omöjligen att motstå. Jag som är särdeles förtjust i höns dessutom. Sedan blev den liggande, som det mesta jag envisas med att köpa i bokväg.

Så fick jag syn på den hemma hos min faster i somras, och ! Kära faster var inte särskilt imponerad, men jag kunde bara inte motstå den, trots att jag tänkte att jag borde hålla mig och läsa mitt eget ex när jag kom hem, vilket slöseri med det, liksom.

Jag läste ut den på två dagar. Nej, den är jättekort, att jag höll på i två dagar berodde enkom på att jag hade så fullt upp med tre barn, käraste faster och kusin som jag ville passa på att umgås med så mycket som möjligt och alla semesterevenemang som skulle klaras av.

En sådan alldeles ljuvlig liten bok! Jag älskade den.

Detta är berättelsen om en höna som heter Knopp. En dag tröttnar hon på att lägga ägg efter ägg bara för att se dem forslas iväg till marknaden.

Varje dag tittar hon ut genom ladugårdsdörrarna och ser de andra djuren ströva fritt. Knopp suktar efter ett annat liv. Hon planerar att fly ut i friheten och drömmer om att få ta hand om ett av sina ägg själv.

En hymn för frihet, individualitet och moderskap med en kavat, pigg hjältinna som gör uppror mot sitt öde.

Inga kommentarer: