torsdag 8 februari 2018

Veckans topplista v 6 - Berättelse om ett kvinnligt levnadsöde


Jag är lite sen med veckans topplista (från Johannas Deckarhörna) som brukar läggas ut på tisdagar. Nå ja, det är rätt vecka i alla fall. Naturligtvis måste jag ju ha läst en massa böcker om kvinnliga levnadsöden, men när jag skulle plocka fram dem ur minnet blev det väldigt svårt. Mina val är möjligen något "vid sidan av". För att inte upprepa mig väljer jag bort Jag heter inte Miriam och Ninas resa, de hade annars platsat väl även här.



Under skinnet, Michel Faber

Isserley är en ung kvinna med ett ovanligt utseende. Hon är kort till växten, har långa tunna armar och stora händer. I den djupa urringningen är ett par stora bröst väl synliga. Varje morgon ger hon sig ut i sin skraltiga Toyota runt de skotska högländerna, på jakt efter unga, välbyggda män - helst den ogifta typen utan familj - män som ingen kommer att sakna förrän efter en lång tid...
   
Varför är Isserleys kropp täckt av operationsärr? Vilka är de underliga männen som arbetar på gården där hon bor? Och varför är de alla så nervösa inför besöket av någon som kallas Amlis Vess?

Jag hade aldrig läst den här boken om det inte hade varit för Biblioholist-Siv. Varken titel, omslag eller baksidestext hade lockat mig om jag själv sprungit på boken. Den handlar inte om det man kan tro. I alla fall inte det jag trodde

Den är andlöst spännande, riktigt otäck, vacker på sitt sätt och mycket tankeväckande.

För nog kan man väl kalla detta för en berättelse om ett kvinnligt levnadsöde?



Den odödliga Henrietta Lacks, Rebecca Skloot
I januari 1951 diagnosticerades Henrietta Lacks med cancer. Nio månader senare avled hon. Men de cellprov som hennes läkare tog lever fortfarande. De har gett upphov till tre Nobelpris, de låg till grund för poliovaccinet, de har varit på månen. Men ingen kände till den fattiga, svarta tobaksodlaren som var alltings upphov.

Helt fantastisk!



Kaktusen blommar om natten, Shani Mootoo
Vem är Mala Ramchandin och vad är orsaken till hennes galenskap? När den fågellika, stumma gamla kvinnan, fastbunden på en bår, anländer till vårdhemmet tas hon om hand av den manliga sköterskan Tyler. Hon är misstänkt för mord, men har aldrig ställts inför rätta. I småstaden Paradise på den karibiska ön är hon fruktad. Genom Tylers ömsinta vård blir hon så småningom lugnare och börjar tala.



Flickan från ovan, Alice Sebold
Susie Salmon är fjorton år gammal och upplever just sin första förälskelse då hon blir våldtagen och mördad av en granne. Från sin utkiksplats i himlen kämpar hon med att acceptera sin död, medan hon fortfarande klänger sig fast vid det hon förlorat, de levandes värld. Under många år följer hon sin familj i dess sorgearbete, liksom mördarens förehavanden och polisens arbete med hennes fall. Tills den dag hennes önskningar ser ut att gå i uppfyllelse.

Nog räknas väl en flickas levnadsöde?



Tjänarinnans berättelse, Margaret Atwood
The Republic of Gilead offers Offred only one function: to breed . If she deviates, she will, like dissenters, be hanged at the wall or sent out to die slowly of radiation sickness. But even a repressive state cannot obliterate desire - neither Offred's nor that of the two men on which her future hangs...

(Jag gillade inte de svenska baksidestexterna jag hittade, så det fick bli på engelska)

Jag hittade den här boken på flera listor över särdeles bra böcker/klassiker/bör läsas men kände bara en intensiv motvilja. Den där tänker jag inte läsa! Men så gjorde jag det i alla fall, så småningom. Och tur var väl det.


De här fem är böcker som verkligen fastnat, som jag bär med mig, inom mig. Och alla är egentligen riktigt otäcka, på ett eller annat sätt.

2 kommentarer:

Vargnatt sa...

Under skinnet har jag oläst i hyllan och jag hade precis börjat fundera på att rensa bort den men nu får den minsann vara kvar :)

Scylla sa...

Bra beslut! Du gillar ju läbbiga saker - till skillnad från mig, som ändå tyckte att den var sketabra.