fredag 25 november 2011

Syster och bror


Så har jag då läst sista delen i trilogin. Eller snarare lyssnat på. Jag gillar trilogin. Jag gillar Pleijel. Jag gillar Peder Falk som inläsare.

De första delarna är 'Drottningens chirurg' och 'Kungens komediant'.

Jag ska nog läsa lite mer Pleijel tror jag. Ja, förutom alla andra tiotusen titlar jag har på min lista då, *host*.

Förresten behöver jag låna mig en ny CD-bok. Det är ypperligt att ha en att lyssna på samtidigt som jag stickar när jag "sitter fast" timma ut och timma in med amningen.

Det är 1830-tal. Isaac Berg är sångare och sånglärare på operan i Stockholm och gift med Lina, den framstående skådespelaren Lars Hjortsbergs dotter. De väntar sitt första barn och stora musikaliska förhoppningar fästs vid pojken. Det visar sig att han är döv från födelsen. Hans syster föds ett par år senare och har allt vad han saknar: hörsel, sångröst och musikalitet. Men hon är bara flicka.

Albert och Helena står varandra mycket nära, men lever sina liv under helt skilda villkor. Albert tillbringar flera år av sin uppväxt på Manillaskolan för döva och blinda och blir så småningom målare och reser på egen hand i Europa. Han är utfattig och har svårt att försörja sig på sin konst. Helena förlorar sin stora kärlek. Hon spås en lysande sångkarriär men tvingas offra den för sin familj.

"Om inte min mor skingrat sin ensamhet genom att berätta - ibland fantisera och fabulera - om sin fars svenska släkt, hade jag inte fått idén till denna familjehistoria. Genom hennes inlevelsefulla berättande fick jag den. Men jag måste först bli tillräckligt gammal, tänkte jag. En dag tyckte jag att jag blivit det."
Agneta Pleijel

4 kommentarer:

Kandidat Dropp sa...

Jag blir sugen på att läsa (lyssna på) de där. Har du lyssnat på Linda Olssons "Jag vill sjunga dig milda sånger" eller Ann B Ragdes trilogi med "Berlinerpopplarna"? Väldigt vackra böcker.

Scylla sa...

Jag har nog varit och tafsat på dem bägge, utan att komma till skott. Ska titta efter dem nästa gång jag letar talbok.

Kandidat Dropp sa...

Hoppas du hittar dem. Ragdes trilogi är riktigt bra. Berlinerpopplarna, första boken, tycker jag bäst om. Liten dipp m nummer två. Så tar hon sig med del tre igen.

Kandidat Dropp sa...

Ps. Har börjat lyssna på Drottningens chirurg. So far, so good.