torsdag 23 juni 2011

Push eller Precious


Just så här ser mitt bokex ut. Samma bild som pryder filmaffischen. Filmen, som bygger på boken, heter 'Precious', men boken heter ursprungligen 'Push', har jag klurat ut. Fast det fattade jag inte när jag fick syn på boken på Pocket Shop. Det här är ytterligare en av de böcker jag köpte redan förra året, då jag var i Stockholm för att gå på trädgårdsmässan (ie Nordiska trädgårdar), men som blivit liggande. Eftersom jag är en fånig typ så går jag och stör mig lite på att boken inte kan få heta det den heter och se ut så som den ser ut, utan att den ska behöva få filmförpackning och filmnamn. Nå ja! Här är den "riktiga" boken:


This is the story of Precious Jones, a sixteen-year-old illiterate black girl who has never been out of Harlem. She is pregnant by her own father for the second time, and kicked out of school when that pregnancy becomes obvious. Placed in an alternative teaching programme, she learns to read and write. This is Precious's diary, in wich she honestly records her relationships and her life.

Ja, den var ju *host* magstark. Milt uttryckt. Hur mycket misär kan ett liv innehålla, liksom. Samtidigt väldigt rörande.

Redan på bokens andra rad stod det fahver. Men vad fasen betyder 'fahver', tänkte jag förvirrat. Snart började jag inse att boken är skriven på svart slumamerikanska med ljudenlig stavning. Men herregud! Det här kommer ju aldrig att gå. tänkte jag. Inte fasen grejar jag amerikansk förortsslang. Men det flöt på utan nämnvärda problem.

2 kommentarer:

Heidi sa...

Eg såg filmen. VEldig sterk kost, og vakker på same tid.

Scylla sa...

Heidi: Jag har inte sett att den gått upp här i Sverige, men den finns antagligen på DVD. Men jag tror att jag nöjer mig med boken.