onsdag 26 december 2012

Fallet med de försvunna böckerna


Hur många gånger är det rimligt att infoga fågelskit och kycklingskit i ett enda stycke? Knappast tre i alla fall. Helst ingen. Och förresten, borde det inte översättas hönsskit och inte kycklingskit? Min engelska är förvisso inte mycket att skryta över, så visst kan jag ha fel, men nog borde ganska många kyckling- i denna bok ha ersatts med höns-. Sedan begriper jag ju att det kan bli lite problem eftersom det vi har på tallriken och då kallar kyckling, knappast skulle kallas kyckling när det springer runt med fjädrar, medan - antar jag - detta inte är något problem på engelska.

Nää, den här boken är inte rolig någonstans. Och ännu mindre hysteriskt rolig, som det står på omslaget. Exakt vad är hysteriskt roligt med en stackars man som hunsas och kränks och slår sig gul och blå en hel bok igenom? Eller en tjock ständigt ätande kvinna. Är det roligt? Nå ja, smaken är som baken.

Och gissa vad jag hittade i en av mina olästa-pocket-högar när jag hunnit ungefär halvvägs.


Jo, den lät bra, det gjorde den. Lite lagom trevlig så där. Och det har jag uppenbarligen tyckt fler gånger än en *host*.

Israel Armstrong är en känslig själ. En bokälskande vegetarian i manchesterkostym som flyttar till Irland för ett efterlängtat jobb som bibliotekarie. Men när han efter tolv timmars resa kommer fram upptäcker han att biblioteket har stängt, för gott, och att hans nyblivna chef har glömt berätta att hans tjänst numera består i att köra en bedagad biblioteksbuss.

Strandad långt ute på den irländska landsbygden har Israel två val: Att med svansen mellan benen återvända till sitt halvdana liv i London och sitt halvdana jobb på en lågprisbokhandel i ett köpcentrum, eller att stanna kvar och sätta sig bakom ratten på en bokbuss som sett bättre dagar, och som inte bara saknar hyllor utan också böcker. För det visar sig vara nästa hake. Bibliotekets samtliga femtontusen böcker har försvunnit. Men vem stjäl så många böcker? Och hur?

Den högst motvillige hjälten finner sig snart indragen i såväl jakten på böckerna som i lokalbefolkningens romantiska intriger. Ingendera leder dit Israel väntat sig.

Fallet med de försvunna böckerna är första delen i en trilogi om den ofrivillige detektiven Israel Armstrong.


Jag har inget minne av att jag sett förrän nu att boken är den första i en trilogi. Tänker jag läsa de andra två? Ja, gissa tre gånger!


Inga kommentarer: