tisdag 15 oktober 2013

Ett rum med utsikt


Jag såg filmen när den kom och jag minns att jag tyckte om den. Fantastiska skådespelare och Daniel Day Lewis var ju suverän som den gräslige Cecil. Tydligen fanns inte boken översatt till svenska då - ser man på! Nå ja, nu finns den och nu har jag lyssnat på den. Liksom filmen tyckte jag mycket om boken. Jag må säga att Forster var en framsynt man. Men att Cecil plötsligt skulle bli så insiktsfull när Lucy bryter med honom, känns kanske inte helt realistiskt. Den biten minns jag inte heller från filmen.

James Ivorys filmatisering av E M Forsters 'Ett rum med utsikt' blev en av åttiotalets största filmframgångar, och repriseras fortfarande med jämna mellanrum i tv. Men egendomligt nog har den aldrig kommit ut i svensk översättning. Nu är det äntligen dags. 

Berättelsen om hur den känsliga och tänkande unga kvinnan Lucy Honeychurch lär sig att tänka både
med hjärtat och hjärnan, och väljer bort konvenansen för den äkta kärleken, blev E M Forsters genombrott som författare. På ytan är rörelserna ganska små i Forsters romaner, men det känslomässiga djupet är stort. Forsters säkra blick för människor sätt att ge sig in i och trassla till relationer är vad många skulle kalla typiskt ”kvinnlig”, och eftersom initialerna inte avlöjar vilket kön författaren har råkade Forster mycket riktigt också ut för att kallas ”miss Forster” i en recension. 

Han var en mästare på att se och avslöja löjligheten och stelheten i den brittiska medelklassens sätt att föra sig hemma och utomlands, och genomskådade sina romangestalter med skarp och samtidigt mycket medkännande blick. Lucys väg till känslomässig mognad kan läsas också som ett stillsamt men dock uppror mot de kvardröjande viktorianska värderingarna i det brittiska samhället, där Italien och Florens får stå som en plats för frigörelse och passion, skönhet och helhet. Skildringen av de engelska turisterna fungerar också i dag som en ironisk bild av hur den nordeuropeiska människans dragning till det exotiska krockar med krav på bekvämlighet och misstänksamhet mot konstig mat. 

E M Forsters romanproduktion upphörde redan på tjugotalet, men han levde ända till 1970. Och det var först efter hans död som hans mest frispråkiga roman Maurice kom ut, som på många sätt gestaltade hans egen homosexualitet.

Här finns SvDs recension.

Trailer för filmen:


Hela filmen förefaller faktiskt ligga ute här om man vill se den.

Howards End har jag däremot varken sett eller läst. Det kanske jag borde.


1 kommentar:

Mira sa...

Nej, boken har jag inte läst, men väl sett filmen. En favorit - fortfarande. Howards End? Är det den om kvinnan som ärver ett hus och blir ifrågasatt? Helena Bonham Carter var visst med i den också. Och Emma Thompson. Bra minns jag.