tisdag 5 augusti 2014

De osannolika systrarna Mitford


Lord och lady Redesdale, ett typiskt engelskt lantadelspar, hade sju barn. Sex av dem var flickor. Som med tiden skulle komma att bli de osannolikt anmärkningsvärda systrarna Mitford. Om dessa systrar har hyllkilometer och spaltmil skrivits. 

Nancy var äldst och mest berömd. Hon skrev bestsellers baserade på sin egen uppväxt på gods och gårdar i the Cotswolds. Pamela var den som gjorde minst väsen av sig, hästar och hundar blev hennes liv. Diana var den svindlande vackra och begåvade. Onkel Winston Churchills och Adolf Hitlers särskilda favorit. Den engelska fascismens First Lady. Och mor till Trustorhärvans Lord Moyne. Unity var rabiat nazist och dyrkade Hitler. Jessica i sin tur blev en lika glödande kommunist. Deborah den yngsta, gifte sig med hertigen av Devonshire. I dag bebor och driver hon slottet Chatsworth, ett av britternas mest populära utflyktsmål. Om dessa systrar har hyllkilometer och spaltmil skrivits. Engelsmännen tycks aldrig få nog av dem. 

Cecilia Hagen började gräva i tidningsbuntar och leta i bokhyllor och var snart fast. Så till den grad att hon reste runt i deras spår, intervjuade närstående och till slut fick träffa de båda som fortfarande var i livet, Deborah och så Diana. Som vidhöll att Hitler, det var en mycket charmerande herre.

(Det är INTE jag som står för interpunktionen i ovanstående text. Jag hoppas innerligt att det framgår av den kursiva stilen att det är ett citat) 

Osannolika var ordet! Underhållande och intressant. Passade bra som bilbok. 


2 kommentarer:

Kristin sa...

Gillade den jättemycket. Finns även en sammanställning av deras brev till varandra, The Mitfords, Letter between six sisters, som jag kan rekommendera. Risken är väl att den inte finns som ljudbok, dock.

Scylla sa...

Ja, NÅGOT ska jag väl kunna läsa för egen maskin. De är intressanta, det går inte att förneka, de där syrrorna. Har funderat på att läsa någon av Nancy Mitfords böcker. Kanske är ditt förslag bättre. Are you shrieking?