söndag 17 augusti 2014

Livläkarens besök


"Den 5 april 1768 anställdes Johann Friedrich Struensee som den danske konungen Christian den sjundes livläkare, och avrättades fyra år senare." 

Så inleds Livläkarens besök, en roman som skildrar en av de märkligaste och mest dramatiska episoderna i den nordiska historien. Det är den häpnadsväckande berättelsen om en ung tysk läkare, upplysningsman och idealist, som av den sinnessjuke konung Christian ges all makt, genomför en revolution, och krossas av den. Per Olov Enquists roman - hans första efter Kapten Nemos bibliotek - är också en stor och gripande kärleksroman, ett triangeldrama där aktörerna är den tyske livläkaren, den maktlöse envåldshärskaren och prinsessan som växer till kvinna. 

Livläkarens besök belönades 1999 med Augustpriset och betraktas i dag som en roman av hög internationell klass och finns översatt till 25 språk.

Njae, triangeldrama vet jag inte. Inte i boken i alla fall. Ack så lite jag kan om nordens historia! Jag minns inte att vi fick lära oss ett skvatt om de andra nordiska länderna, varken historia eller annat. Jo förresten, högsta berget i Norge respektive Danmark. Och Vatnajökull. Man kunde förstås ha gjort något åt detta på egen hand. Det har jag inte. 

Titeln kände jag väl till. Att den blivit väl mottagen var jag nog också medveten om. Men jag hade inte en aning om vad den handlade om. Jag trodde nog att det var ren dikt. 

Helt fascinerande. Jag tyckte jättemycket om den. 

Jag har tidigare inte varit helt förtjust i Torsten Wahlund som inläsare, men den här gjorde han förbaskat bra.


Men man undrar ju lite över tidens skönhetsideal när man ser de här porträtten av kung Kristian VII och drottning Caroline Mathilde.




Hon var 24 år när hon dog.


Inga kommentarer: