onsdag 4 november 2015

Surdegsbröd och 5-öringar

Jag tror banne mig att jag har lyckats få till ett surdegsbröd. Heja mig! Det första blev helt misslyckat. Min surdegsgrund var fräsch och doftade syrligt och gott, men det var inte riktigt någon fart på den och det blev heller ingen fart på själva surdegen. Jag förstod att brödet skulle bli totalt misslyckat, men bakade av för att ge till hönsen. Det jäste inte alls. Då rev jag ner lite äpple i burken och nu är det bra fart på det hela. Jag har satt en ny surdeg till imorgon, till ett ljust bröd.


Mina 5-öringar har jag satt "på tork" för att de ska vissna ner. En del är segare än andra med att ge sig. Fyra stycken var i alla fall hyfsat vissna och jag har skördat rhizomer från dem. Achimenes mexicana gillar jag mycket. Den har förhållandevis stora blommor och egentligen är jag nog mer svag för den här blomtypen med lite bredplatta klockor än hybridernas med lång smal pip och brett bräm. Fin blå färg också, tycker jag, och ganska ljust gröna blad har den. Påminner rätt mycket om en Eucodonia. Men jädrar anacka vad törstig den är!


De övriga tre är Achimenes 'Dot', A 'Menuett' och A 'Orange Delight'. Trevliga allihop.

Bara resten kvar. Och oxalisarna. Och kohleriorna.


5 kommentarer:

EvaP sa...

Jag har ännu inte hunnit läsa igenom detta inlägg grundligt, men kolla - det verkar finnas lite tips och recept på ett surdegsbröd.

http://frame.bloglovin.com/?post=4605478905&blog=3667586

Scylla sa...

Tack Eva! Jag har följt Pain de Martins lilla surdegsskola och hans recept, men här fanns ju också lite intressant.

EvaP sa...

Martins bok har jag hemma, den enda som har ett för mig fungerande surdegsrecept.

Tine sa...

Martin är suveränt bra! Jag har gått en surdegsbakningskurs för honom. Otroligt kul och lärorikt.

Scylla sa...

Jag har 'Enklare bröd' men har bara provat något recept som jag kanske inte blev helt över mig av. Ska prova fler nu.