lördag 31 juli 2010
Spetsgardiner
fredag 30 juli 2010
Buan i regn
torsdag 29 juli 2010
onsdag 28 juli 2010
Åter
söndag 18 juli 2010
Gå på zoo, gå på zoo zoo zoo
Jag har längtat i flera år efter att se komodovaranen, men när jag nu väl var på plats så var det myrsloken och geparderna som var häftigast att se. Och surikaterna och kapybarorna förstås, men dem har jag ju sett förut, så det var inte samma nyhetens behag. Surikater är verkligen sjukt söta. Draken fick hjälpa till och mata dem med skalbaggslarver. Jag anatar att komodovaranen hade varit bra mycket mer imponerande om man fått se den röra sig.
Det var svårt att få bra bild på mysklokarna, för de gick nästan hela tiden längs staketet. Å andra sidan såg man dem ju väldigt bra då. Vankandet längs staketet visade sig, efter ett tag, ha ett speciellt syfte. I kanten var det nämligen gott om svartmyrebon. Jag blev lite förvånad faktiskt. Jag trodde att de brukar äta termiter just, men det gick tydligen bra med svenska små myror också, för de slickade nöjt i sig. Rejäla klor hade de att krafsa upp bona med.
Kapybaror är tuffa.
Och guanacon ser mjuk och gosig ut.
Och vad är det här för huvudlös och enbent kompis, mån tro?
Blixt och dunder
fredag 16 juli 2010
En liten hattaffär på hörnet
torsdag 15 juli 2010
Det går an
Ja, jo, jag förstår att den var kontroversiell på sin tid.
Ja, jo, jag förstår att språket måste ha varit mycket modernt då för tiden.
Ja, jo, den är förvisso rätt söt.
Men nä! Den är trögläst och språket är mest jobbigt - och med X antal poäng i språkhistoria är jag ändock van vid att läsa gamla texter. Och jag stör mig på att Albert är en sådan särdeles otrevlig typ. Inte mot Sara, förvisso, men mot andra kvinnor. Nå ja, folk kanske var oförskämda mot servicepersonal i gemen på den tiden, så att det inte är specifikt för Albert mot kvinnor andra än Sara. Vad vet jag, gamla fnask.
Notera att jag faktiskt läst en bok på min lista! Den jag läser just nu är emellertid inte från listan. Någon måtta får det vara.
Säterdalen
Det var skojsigt att vada i ån.
Grisarna hade knorr. Här med.
Och kalkonkycklingen envisades med att picka på kameran.
Och så åkte vi rutschkana. Många gånger. Den allra högsta med, som är som ett långt metallrör. Och ja, mamma var också tvungen att åka.
Mer avancerad än så här är inte vår semester, men den duger bra för mig.
tisdag 13 juli 2010
Nu blir de kula av
Jo jo, vi har fått tid på banken på torsdag. Vad tror ni om mig som fäbodkulla?! (Nej, jag vet att man inte får kalla sig för kulla när man inte är infödd i 7:e generationen, eller nått!) Det blir nog till att plocka fram vallhornet i alla fall, Mårr, och att lära sig kula. Ja, om det nu blir köp, vill säga.
måndag 12 juli 2010
Tomteland
Men nu är jag mör.
söndag 11 juli 2010
Buan
Jag trodde inte att jag var rädd för kor - tills jag blev stångad av det här kvigeländet. Det var ju tur att hon inte gav sig på Draken min. Då hade hon fått se på andra bullar.
Ankor fanns det också.
Och riddare i skirt gräs.
Och nu håller Älsklingen på och köper fäbodstuga :)
lördag 10 juli 2010
Liv att leva
Idag har jag, i 27°, grävt bort grässvål, bearbetat jord, hämtat fyra kärror stallgödsel hos C och planterat en pärlrönn, en katsura, en smällspirea 'Diabolo' och en ros, därtill diverse perenner runt omkring. Rosen är hemmasådd och ska förhoppningsvis vara en vanlig vit pimpinell. Jag ska nog flytta dit mina stenfjärvor - som är helt underbara, men som "försvinner" där de står nu - och stenkyndeln och plantera mina bleka klockliljor där - de är också hemmasådda och står fortfarande i kruka. Förresten är det bara pärlrönnen som är köpt.
Nu är jag nyduschad och har legat och gungat i hammocken en stund innan jag begav mig hit upp till datorn med vin och chips i högsta hugg.
Det här livet kan man stå ut med, om man säjer.
Pärlrönn (Sorbus koehneana)
Katsura (Cercidiphyllum japonicum)
Rödbladig smällspirea 'Diabolo' (Physocarpus opulifolius)
Pimpinellros (Rosa spinosissima)
Stenfjärva (Mertensia pterocarpa)
Stenkyndel (Calamintha nepeta)
Blek klocklilja (Fritillaria pallidiflora)
fredag 9 juli 2010
Guld
Jag har körkort och kan åka vart jag vill.
Det är sommar och varmt.
Jag behöver inte överslagsräkna och noja för pengar varenda gång jag köper något, som förr. Jag vet att pengarna räcker.
Det är ovant. Det är guld.
torsdag 8 juli 2010
Skogen igen
Tja, jag trodde att det här var någon slags pyrola, men nu när jag lite snabbt försökte googla hittar jag den inte. Den är betydligt större än andra pyrolablommor (som jag sett). Jag får nog kolla i min flora.
onsdag 7 juli 2010
Pärlhagtorn och vinteräpple
Min pärlhagtorn dog, som sagt, förra året. Efter en del funderande beslutade vi oss för att ersätta den med ett vinteräppelträd, eftersom de två vi har är så tidiga. Vi köpte ett Aroma eftersom det ska gå så bra i byn.
En ny pärlhagtorn (Crataegus x mordenensis 'Toba') har dock införskaffats och den står nu nere vid granhäcken. Dit, under trädet, har jag förvisat tovsipporna (Anemone sylvestris), som visade sig sprida sig alldeles förskräckligt. Där kan de gott bilda en matta tillsammans med fjärilsviolerna (Viola sororia) som också är satta där.
(Bilden tjuvlånad här: http://www.puutarhatahvoset.fi/)
Gissa bajset!
Draken skjutsades till kompis i morse och jag och Trollet åkte en sväng upp i skogen. Det var för bedrövligt med mygg, knott och bromsar, men vi hann i alla fall klättra upp i ett jakttorn och finna denna bajshög innan vi gav upp. Imponerande stor hög, måste jag säga, i förhållande till korvarnas storlek.
tisdag 6 juli 2010
Björkpyrola
måndag 5 juli 2010
Missne
När jag såg de stora bladen förra helgen kunde jag inte begripa vad det var för något. De växte i mängd längs en liten bäck som rann mellan två små skogssjöar med myrmark mellan. När vi så småningom kom fram till blommande exemplar såg jag att det var någonslags kalla. Finns de sådana HÄR? tänkte jag och kunde inte alls minnas att jag hört talas om kallor i Sverige.
Lortgris
Jungfrun
Vi åkte rakt upp längs en av skogsvägarna, stannade på en vändplan och höll oss i närheten av bilen. Trollet börjar i alla fall bara skrika och ska bli buren, så det är ingen idé att trava iväg långt. Därav korg istället för ryggsäck.
Nog för att jag vet att Jungfru Marie nycklar växer annorlunda än andra orkidéer, men det är i alla fall fascinerande att se dem stå en masse i surhål bland ängsullen och odonris och på kalhyggen bland rallarros och hallonsnår.
söndag 4 juli 2010
lördag 3 juli 2010
Kristendom för ateister
Jag tror inte på Gud, men jag saknar honom.
Första gången jag hörde talas om Gud var jag fem, sex år. På himlen rörde sig en liten, liten prick med ett kondensmoln efter. Titta, ett flygplan! ropade jag och pekade. Det är inte ett flygplan sa en liten flicka. Det är Gud!
Jag gick in till Mamma och frågade Vad är Gud?
Jag minns inte vad hon svarade.
När jag var i lågstadieåldern minns jag att jag grät för att jag inte kunde tro på Gud. Jag försökte verkligen allt jag kunde, men det gick inte.
Det första jag gjorde när jag blev myndig var att gå ur kyrkan. Jag ångrar det idag. Kyrkan är ett del av mitt, av vårt, kulturarv, och jag vill vara en del av det. Men skulle jag aktivt gå med igen, så tycker jag att det kräver att jag har en tro. Och jag har ingen. Jag kan fortfarande inte tro på Gud. Men jag saknar honom.
Och jag tyckte om boken.
Origamifåglar
På signerat.se kan man hitta en del kul. Jag är förtjust i MoaTills origamitranor och har beställt örhängen både till mig, Mommi och Mamma. Mamma har inte fått sina än, Mommi blev överraskande glad. Jag har ett par blå och ett par vinröda. De här tycker jag är urläckra, men de är tyvärr inte i min färg. Och jag hoppas att Moa ursäktar att jag lånat bilden av henne. Tranorna kostar inte ens en hundring och hon levererar snabbt som attan. Jag ska nog ha mig ett par blå-turkos också, tror jag.
fredag 2 juli 2010
Bah!
Vento di fiori
Här är noterna: Sicilian lemon, cardamom, tarragon, jasmine, galbanum, patchouli, amber, oak moss, musk, Siberian birch.
Påfallande många av de dofter jag gillar har oak moss bland noterna. Heter det ekmossa på svenska?
Så här beskrivs den:
Self-assured and sophisticated – this classic chypre opens with a crystalline Sicilian lemon laced with coriander and tarragon, which gives way to the intense green bite of galbanum. The darker green of earthy patchouli comes in to soften and deepen the boldly crisp beginning. This has the hushed feel of an isolated forest, with sun and shadow flickering through the canopy of green leaves and a lush carpet of velvet moss. A languid jasmine weaves through the green, and a sensuous base of amber, oakmoss and musk gives this the dreamy glow of dusk. The sparkling citrus/green accord doesn’t fade away, but percolates over the deeper notes, creating a beguiling mix of dark and light. This is not a scent designed to flirt, but to intrigue. It does not pander or appease, but transports us to a place of serenity and mystery. Timelessly elegant and supremely confident.
Det stämmer att citrusen inte försvinner. Nu på kvällen kan jag fortfarande känna den, men den känns dämpad och varm, på något vis. Inte den där krispiga, väldigt syrliga citrusdoften som kommer i början.
Men vad fagerlund är tarragon? Jag får googla vid tillfälle.