söndag 6 februari 2011

Goulds bok om fiskar

Ja men, hur skulle en Scylla kunna motstå en bok som ser ut på detta viset?! Jag som är torsk (hö hö) på fina omslag. Och den lät ju så vansinnigt spännande:

William Buelow Gould var en engelsk straffånge och målare som dömdes till livstids fängelse, men drunknade 1831 då han försökte fly från Sarah Island, en straffkoloni i Tasmanien. Hans bevarade dagbok, med fiskillustrationer, är utgångspunkten för Richard Flanagans berättelse.

Romanens William Gould får i uppdrag att i vetenskapens tjänst avbilda de fiskar som sköljer in i hans saltvattencell och han blir besatt av deras väsen. Men lika lite som Moby Dick är en bok om valar är det här en bok om fiskarter. Fiskarna symboliserar de olika personer som Gould mött under sitt liv och kring dem väver han de mest otroliga historier. Boken genomsyras också av Flanagans svidande kritik mot det brittiska kolonialväldets grymhet mot ursprungsbefolkningen.

"Jag anklagades för mord men mitt sanna brott var att se världen som den var och att framställa den i form av fiskar."

Richard Flanagan är född 1961 och bor i Tasmanien. Han har tidigare skrivit två romaner, Death of a Riverguide och The Sound of One Hand Clapping. År 2002 fick han mottaga det prestigefyllda Commonwealth Prize för sin roman.



Men näe! Efter 100 sidor gav jag upp. Det blev liksom aldrig någonting av det hela. Fast jag går med en olustig känsla av att ha missat något. Den kanske får en ny chans någon annan gång.

Inga kommentarer: