onsdag 16 juli 2014

'Oxalis'


Var jag köpte dracenan minns jag inte, men de andra köpte jag när jag var i Skåne i våras. 'Oxalis' stod det på skylten. Jag frågade en kvinna i personalen: Är det här verkligen oxalis? Jaadå, det var det. Men, jag tycker att det ser ut som klöver, är det inte klöver? Jo, men oxalisblad ser ut som klöverblad, upplystes jag om. Jo jag vet, men jag tycker att den växer mer som en klöver. Har den rhizomer? Nja, det visste hon inte. Men hur växer den då? försökte jag. Ja, när vi såg den på en utställning så hängde den liksom över krukkanten sa hon. Jag kände mig fortsatt lite tveksam till oxalis som revade sig ut över krukkanten, men tänkte att det ju lät rätt snyggt, så jag köpte ett par, en rödbladig med grönt och en med silverfärgade blad med inslag av rött och grönt.

När jag kom hem från buan hade de börjat blomma. Det är inte oxalis nej! Synnerligen typiska klöverblommor, skulle jag vilja påstå.

(Ja, man anar kanske några oxalisblommor i bakgrunden, men de tillhör en Oxalis triangularis, som jag hade några få överlevande rhizomer av och slängde ner i krukan i brist på annan plats).

2 kommentarer:

Mira sa...

Klöver indeed! Men snygga blan i alla fall! :)

Scylla sa...

Ja, de är inte dumma alls. Jag funderar på om jag ska försöka övervintra den. Undrar hur känslig den är.