fredag 5 januari 2018

SVT Play


Det finns faktiskt hur mycket som helst att välja på på SVT Play, riktigt bra program. Det senaste har jag tittat på Historiska hemligheter. De första tre jag såg verkar inte ligga kvar: Babels torn (eller vad det nu hette), Petra och Stonehenge. Igår kväll såg jag De huvudlösa gladiatorerna i York. För all del, det är rätt mycket upprepningar, samma bilder som passerar gång på gång, en del av dem till och med återanvända från tidigare program, men i stort är det väldigt intressant.
Här finns programmenVetenskapens värld, De kristna vikingarna i VarnhemFör drygt tusen år sedan rådde vikingatid i Norden. Men varför finns det inga vikingagravar i Västergötland? Forskare har nu hittat svaret på gåtan i Varnhem. Jag såg den med Draken. Det var ju lite extra kul eftersom han är så historieintresserad och vi var i Varnhem och såg Katas hus i somras.
Här finns detEtt program om Hubbleteleskopet kunde jag inte heller motstå. Tyvärr verkar det inte finnas kvar.Vidare har jag sett Roslings värld. Alltså, det är ju omöjligt att inte älska den karln. Vilken förlust!
Här finns programmetRebellkirurgen var ju oerhört fascinerande. Men man undrar... Han tillfrågas i programmet om det finns någon som kontrollerar det han gör. Det gör det inte. Nöden är uppfinningarnas moder och man tager vad man haver. Gör man inget så dör patienten. Ändå dyker 'Macchiarini' upp i någon avlägsen del av min hjärna. Trots allt oerhört fascinerande och det är omöjligt att inte tänka på alla de som skriver insändare i tidningarna där de går i taket över att ha behövt vänta i FYRA!!! timmar på akuten, trots att de minsann var OROLIGA.
Här finns programmetLöftet. Så oändligt rörande och vackert. Det var först i sluttexten jag insåg vilka de var. Bara 15 minuter lång. Se den!
HärHem till varje pris Om hur vi inte tar hand om våra gamla, multisjuka och dementa. Följer en kvinna med dement make, vars dagverksamhet ska läggas ner, och skröplig mamma som inte längre känner sig trygg hemma men som inte får plats på boende och hennes kamp för dem. Fantastisk kvinna, värd all respekt och beundran. Kommunerna ska inte ha ansvaret för äldrevård och -omsorg, för de klarar inte av det - inte de kommuner jag träffat på i alla fall och i synnerhet inte Borlänge. SOL är ingen tvingande lag och kommunerna läser den som fan läser bibeln. För dem är äldrevård inget annat än paragrafer och ekonomi. De verkar aldrig ha fått lära sig att det handlar om människor. Om att lösa problem - inte skapa dem.
Här finns programmet

PS De flesta kommuner ordnar med matleverans till äldre som inte längre kan laga mat själva. Så klart, vad skulle det kosta att ha hemtjänst där som lagade till var och en? Inte direkt någon välgörenhet det är frågan om och betalt för det tar de naturligtvis också. I Borlänge får de gamla mat levererad från Stockholm, hela veckans matportioner på en gång. Det ni! Sugna?Livet enligt Loreen. Idol tittar jag inte på, så första gången jag såg Loreen var i Melodifestivalen när hon gjorde My Heart Is Refusing Me. Mest imponerad blev jag nog av den här versionen. Sedan dess har jag älskat hennes röst. Varför har jag inte sett till att lyssna mer på henne? Det får det bli ändring på.
Här finns programmet


Ja, och så lite annat smått och gott. Nu ska jag fortsätta titta på Historiska hemligheter.


2 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för bra läs- och filmtips. Kollade på filmen om Hans Rosling..har nyligen avslutat hans självbiografi " Hur jag lärde mig förstå världen" Den var väldigt lättläst och jaa... Det är var en inspirerande och fascinerande person.

Scylla sa...

Ja, hans självbiografi vill jag också gärna läsa. Har tänkt länge men inte riktigt kommit mig för. Nu blev jag mer sugen :)