I Landstinget arbetar vi med 95% säkerhet sa överläkaren. En urolog, för övrigt. Skulle vi sträva efter högre säkerhet än så, då skulle vi får hålla på och utreda in absurdum och då skulle pengarna bara räcka till några få. På det här sättet får så många som möjligt så bra vård som möjligt. Men visst, 5% kommer vi att missa. Men hellre det, än att pengarna bara räcker till 10% av dem som behöver vård. Ungefär så sa han.
En skribent här på nätet skrev en gång att det minsann inte kan vara svårt att vara läkare, för det är bara att sätta sig på en stol och säga att det är virus, för då behöver man inte göra något. Hon blev ivrigt påhejad av andra som minsann hade haft hög CRP när doktorn sa att det var virus, och som minsann hade haft rätt, fast den dumma, dumma doktorn inte trodde dem.
FEL! Att vara doktor och sätta sig på en stol och säga: Det här är med all sannolikhet virus. Jo, det kan ta väldigt lång tid att bli bra. Ja, man kan bli jäkligt risig av virus det är SVÅRT. Det är alltid mycket, mycket lättare att utreda, utreda, utreda, skriva ut antibiotika och göra patienten till viljes.
Doktorn som säger Det här är virus han har så mycket kunskaper och erfarenhet att han vet att detta med 95% sannolikhet är virus. Han vet också att i 5% av fallen så kommer hans bedömning att vara fel. Han har också gjort bedömningen av dig att om detta skulle vara en bakteriell infektion, så kommer du att klara av det fint. För man måste inte alls äta antibiotika så fort man får en bakterieinfektion. En normalfrisk och inte alltför gammal och sliten kropp, klarar av sådant.
Och visst kan doktorn ta CRP, LPK, Monospot och StrepA-test på varenda jäkel som kommer till mottagningen, för att minska de där 5% - men då räcker inte pengarna till vård åt diabetikern som sitter i kö efter dig och inte till reumatikern som sitter därefter heller. Och hög CRP kan man ha av virus också, adenovirus t ex. Och man kan ha normal CRP och ändå ha en bakteriell infektion, urinvägsinfektion t ex.
Och visst kan doktorn skriva ut antibiotika för att du ska bli nöjd och inte gå hem och skriva i din blogg hur dumma och inkompetenta alla jävla doktorer är. Du kommer inte ta någon som helst skada av lite Kåvepenin i alla fall, och de resistenta bakteriestammar han på så sätt medverkar till att odla fram, kommer inte drabba dig, som är förhållandevis ung och frisk. Men det lilla spädbarnet som sitter ute i väntrummet, och den lilla pojken med leukemi och den äldre damen med KOL, de kommer att dö.
Nå, naturligtvis måste man få gnälla av sig. Jag är ju själv inte den som drar mig för att pipa i min dagbok. Jag ville bara ge er andra sidans perspektiv.
Kommentarer:
[2007-10-01 09:05] ikapika: Nä, skriv inte ut antibiotika... om det inte behövs förståss. Givetvis vill alla ha en House MD som går igenom ALLA konstiga undersökningar som finns för att hitta just din obskyra lilla sjuka men det är klart att det inte går.
Något som jag däremot uppskattade i US var att man hade husläkare på riktigt (att det sen var försäkringsfinansierat är en helt annan fråga) Som man fick träffa en gång per år och kunde ta alla dumma frågor om konstiga födesemärken , onda höfter och konstiga snuvor utan att det behövde bli akut. Jag vet inte vad ett dylikt preventivt program kostar men i teorin tror jag nog att det kan vara smart (tas väl till viss del upp av företagshälsovården).
[2007-10-01 09:46] Jazz: Men jag undrar om inte den där inställningen går lite till absurdum ibland. Min syster fick en ganska stor böld på ryggen efter vurpat på cykeln. Det blev aldrig något sår, vilket gjorde det lite märkligt att hon fick en infektion som gav gigantisk varböld. Hon åkte in till akuten och fick Voltaren att knapra på i 10 dagar. Till saken hör ju att min syster är stelopererad just i ryggen. Ganska precis där bölden satt. Ändå funderar inte läkaren på att detta kanske inte ska hanteras som vilken patient som helst. Det hela slutar att hon tillslut hamnar hos sin specialist 3 veckor senare och då får akutoperera ut titanstängerna de satt in i ryggen.
Jag köper ditt resonemang, men tycker att man standardkalkylerar lite väl mycket. Det går lite väl på rutin.
[2007-10-01 10:47] vajlan: det är bra att få alla sidor belysta på ett vettigt o någorlunda resonligt sätt, så jag är glad för din o Mårrs o andra doktorers bloggar. personligen är jag glad när jag slipper antibiotika, så om jag går o kollar o de säger Säkert virus blir jag mest tacksam, då har jag kollat med proffs (såsom man ska när man inte blir bra fick jag höra från dagis som var trötta på folk som gick o segdrog på saker o smittade ner andra) o så slipper jag få sånt som ger mig klåda i muffen.
att det kan få vara så dumt som med uppdelad kö för adhd-utredning på bas-team på sjukhus och autismspektrumgrejer på bup fast så många har lite av båda, det är däremot en grej jag inte kan köpa. det o mycket annat som min styvmor som är läkare berättat eller som jag sett, inte bara i mitt privatliv utan som tolk. men det är klart att gigantiska system som vårdapparat fallerar på många håll, det är ju ändå människor som skapat det.
[2007-10-01 11:29] Siv: flip, en gigantisk jämrans JÄTTEFLIP, Skylla!
[2007-10-01 12:34] Lilla Mysan: Det är JÄTTEsvårt att våga låta bli att skriva ut antibiotika, även till djur. Förutom djurägaren som flåsar en i nacken och mer eller mindre kräver antibiotika för att hunden ju har feeeber gu bevars, har man ansvarsnämnden att "oroa sig" över... Det finns alltså fall där veterinärer blivit dömda av ansvarsnämnden för att de inte givit antibiotika till tex vanliga gastoenteriter.(sic) Även inom veterinärmedicinen har ekonomi en viss betydelse - djurägarens ekonomi. Jag kan göra alla upptänkliga diagnostiska tester om djurägaren är villig att betala absurda summor (är det någon som ens är tacksam över att humanvården är subventionerad?!). Eller så gör man en bedömning - detta är med 95% sannolikhet kennelhosta och kommer att gå över av sig själv. Och gör det inte det är det djurägarens skyldighet att söka igen (vilket de ofta blir arga över - då kostar det ju ÄNNU mer pengar, när de kunde fått antibiotika första gången, precis som de ju sagt till den korkade veterinären.)
Så, ja, FLIP
[2007-10-01 14:26] Morris: Ja! JÄTTEFLIPP!
[2007-10-01 16:02] hj: om dumma, dumma doktorn hade gett sig tid att förklara det du så tydligt och bra pekar på här ovan, kanske h*n inte uppfattats som fullt så dum, tänker jag.
[2007-10-01 17:18] c.: Jag tycker att det allra viktigaste är HUR MAN BLIR BEMÖTT. HUR läkaren berättar om utredningen. OM han/hon förklarar varför någonting kommer att hända/inte hända. ATT han/hon är ödmjuk, mänsklig och tar sig tid.
Lite av ett sidospår, men ändå!.
(P.S. Jag tror att du är precis en sådan som lyssnar och förklarar, Skylla!)
[2007-10-01 17:29] Mårr: High TEN, nä fan, tårna också, high TWENTY, bästfina!!! :D
[2007-10-01 18:06] tori: läkaren som tyckte så synd om mig som hade virus att han utan tvekan skrev ut en stor flaska cocillana känner jag inget agg emot alls trots att han inte kunde bota mig med penicillin :D
[2007-10-01 18:46] aniara: Ja om resultatet av att det skrivs ut för mkt antibiotika är resistenta bakteriestammar, låt friska människor hela sig själva. Hur kan ennästan frisk människa bli mer "frisk" av tabletter? Själv har jag bara ätit antibiotika när jag haft lunginflammationer och legat i 40 graders feber i 3 veckor. 4-5 år sen sist nu. Bra att du skriver från din sida skrivbordet tycker jag. Synd att inte fler läkare berättar det här för patienten.
Kram!
PS: Sover bebisen lugnt i magen än? Han/hon är inte sugen på att kika ut?
[2007-10-01 19:39] KandidatDrop: Hear! Hear!
[2007-10-02 07:21] Vicky: Och jag undrar om Malva ska få det nya vaccinet? Vi måste ju minska användandet av antibiotika!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar