lördag 18 april 2015

Rosa Taikon


Rosa Taikon - romsk silversmed och hantverkare av Brita Åsbrink

Rosa Taikon, även kallad "silverdrottningen", är en av Sveriges främsta silverkonstnärer, uppskattad långt utanför landets gränser. Hennes konsthantverk utgår ifrån romernas mångåriga smyckestradition och kulturarv, och hennes formspråk är både modernt och nyskapande. I Brita Åsbrinks bok presenteras en kärleksfull exposé över hennes vackraste alster tillsammans med en kortare levnadsbeskrivning.

Lika känd för sin silverkonst är hon som kämpe för romers rättigheter; som ett bevis på detta tilldelades hon 2013 Olof Palme-priset för sin livslånga kamp för mänskliga rättigheter. Rosa Taikon är representerad på bland annat Nationalmuseum, Röhsska Konstslöjdmuséet, Gävle Museum, Bollmoradalens kyrka, Eskilstuna Konstmuseum, Malmö museer, Trondheim, Kunstindustrimuseet i Bergen. 2010 tog hon emot en guldmedalj för sin silverkonst av regeringen.

Mina föräldrar - eller åtminstone min far - har alltid talat i mäkta imponerade ordalag om Rosa Taikon. Minsann representerad på Nationalmuseum, jodå! Själv har jag nog inte haft pejl på hennes konst, mer än att jag varit medveten om att hon är silversmed. Vagt minns jag att jag för många, många år sedan såg henne i 'Här har du ditt liv' med Lasse Holmqvist. Det enda jag egentligen minns från programmet är att Rosa var ytterligt besvärad över att behöva sitta med ryggen vänd åt en äldre släkting. Det har inte så mycket att göra med det som är Rosas livsverk: hennes konst och hennes kamp för romernas rättigheter.

Rosas smycken är fantastiska. Jag som är så förtjust i filigranarbeten! Varje smycke görs endast i ett exemplar och arbetet är mycket tidsödande, så jag får anta att de är väldigt dyra - kanske inte om man beaktar arbetet bakom, men som summa att hosta upp. Om jag förstod det rätt så finns det i alla fall ett smycke som hon "masstillverkar" och det är Peace-ringen. En sådan skulle jag kunna tänka mig.


Ja, förutom en hel del annat, som inte riktigt ligger inom räckhåll för mig.


Inga kommentarer: