söndag 6 december 2015

Chanukka


Jag lyssnar gärna till P1:s Tankar för dagen. Just idag var det Anna Kalmering Josephson som delgav oss sina tankar. Via henne fick jag veta att idag inleds den judiska helgen Chanukka. Idag tänder man första ljuset i den åttaarmade ljusstaken. En ljusstake som bör placeras i fönstret så att alla kan se den - men som inte alltid placeras där. Anna berättar varför.

När jag googlar på Chanukka får jag mest fram bilder på nioarmade ljusstakar. Men det skulle ju vara åtta, tänker jag. Och googlar vidare. Då får jag veta att det nionde ljuset, tjänaren, används för att tända de andra.

Jag verkligen älskar de möjligheter internet ger mig att förkovra mig, att vidga mina vyer. Så lätt! För jag vill faktiskt påstå att det är så jag använder det. Ja ja, för all del, nog sitter jag och slösurfar också, men för det mesta så använder jag det till att berika mig, att - som sagt - vidga mina vyer.

Man kan också använda internet till att leta fel och sprida hat, ilska, fördomar och lögner och okritiskt dela konstigt material till höger och till vänster. Men nog om det.

Idag hoppas jag att många Chanukka-stakar lyser i fönsterna - och ingen annanstans.

Vad säger man? Glad Chanukka! (?)


Inga kommentarer: