onsdag 11 mars 2009

Tankar och funderingar

(SKYLLA PÅ HYPODEA)


Jag grävde en stor rundel runt flaggstången. Det kändes gammaldags, tyckte jag, så det borde passa. Jag hade någon vision om att plantera en låg häck av isop längst ut och innanför ha en matta av backtimjan, eventuellt med duttar av vanlig timjan, citronimjan och apelsintimjan i. Tänk vad där skulle surra av humlor och bin!

Men så där första sommaren fick det bli ettåringar. Längst in planterade jag solrosor, sådana där i sprakande färger, gul, röd, brun, orange blandat med grenade med små, vita blommor. Utanför det blåklint, sedan ringblommor och slutligen buskkrasse. Jag älskar ringblommor och krasse. De doftar underbart, blommar länge och de är bra som snittblommor.

Det blir ju sällan som man tänkt sig. Inte heller denna gång. Solrosorna ville sig inte alls. Det var tänkt att höjdskillnaden mellan de olika sorterna skulle vara lite jämn och flytande så där, men det blev ett rätt stort hack mellan ringblommor och blåklint, åtminstone första delen av sommaren. Och blåklinten var betydligt mer varierad färgmässigt än jag förväntat mig, rosa, lila och auberginfärgade blommor upptog en relativt stor andel av det hela, och jag hade ju tänkt mig det rent blåklintsblå som betydligt mer dominant.

Nå ja, så tokigt blev det kanske inte, trots allt. För rundeln var (är) ordentligt stor och den var verkligen helt fylld av blommor. Det var såpass att folk stannade och tittade. Och Älsklingen verkade riktigt stolt över den där planteringen. Grannar från övre byn hintade om att de nog tänkte försöka sig på något liknande.

Jag kan fortfarande längta efter en backtimjanmatta med apelsintimjanduttar, inhägnad av en isophäck, surrande av bin, humlor och blomflugor. Men kanske kan jag få till något sådant på annan plats i trädgården. Det känns nämligen så otroligt lockande att prova nytt varje år i den där rundeln.

I år har jag tänkt att jag ska ha korn, blåklint och kornvallmo. Om jag får tag på korn, vill säga. Och så gäller det att få tag på blå blåklint. Riktiga blåklintsblå blåklint. Ska det verkligen vara så svårt?


Och nu Garbo, sitter jag och lyssnar på Philip Glass stråkkvartetter med Kronoskvartetten, och det är mycket njutbart.



Kommentarer:

[2009-03-11 22:20] Sheela: Åh, backtimjan är ju världens finaste. Just nu är jag vårig och drömmer om bellis och tovsippor. Det dröjer ju ett tag.

[2009-03-11 23:09] Anni: Bara en praktisk fundering. Om du ska hissa/hala flaggan, trampar du inte mitt i blomstren då? Och om du har surrande bin och sånt, akta för stick! Fast det låter fastligt tjusigt!

[2009-03-11 23:09] Anni: Fastligt?? FASLIGT ska det vara, sorry, sömniga fingrar kan inte stava.

[2009-03-12 07:23] Skylla: @Anni: Det är trampstenar utlagda, och sååå ilskna är ju inte bina :)

[2009-03-12 10:54] AnnA: Mm, så fint det låter. Och jag gillar kryddväxter, de lockar inte bara till sig bin utan vackra fjärilar också. I år ska jag plantera fler..

[2009-03-15 11:59] Garbo: :D

Inga kommentarer: