fredag 19 mars 2010

Olibanum


Inte en siffra rätt!

När jag satte på mig Olibanum tyckte jag att den luktade kalkigt, torrt, saltvatten, rosmarin kanske. Efter en stund luktar den lite tvåligt, men fortfarande torrt och kalkigt.

Här är de uppgivna noterna: incense, myrrh, orange blossom, sandalwood

Jag minns att jag, när jag beställde den, väntade mig något lite orientaliskt, lätt blommigt. Den känns verkligen inte sådan. Men den är riktigt trevlig. Diskret. Allt annat än de där stinkande flaskorna på Kicks, och dylika ställen, som mest får mig att hosta. Någon sandel kan jag inte alls känna och jag kämpar intensivt för att komma ihåg hur apelsinblom doftar. Jag kan inte känna något som får mig att tänka på apelsinblom heller. Så utvecklad är min näsa. Ack!

Så här beskrivs Olibanum hos Lucky Scent:
Stone walls, gothic archways, flickering candles and chanting voices– all of these are evoked by Olibanum’s fierce opening salvo of incense. But the single strongest image is that of intense purification – of intricate curls of white smoke seeking out and banishing whatever malevolent spirits have gathered in the shadows. This austere beauty mellows into a calm and soothing scent with soft orange blossom emphasizing the airy, floating aspects of the incense and a base of warm and reassuring sandalwood. Lovely and wearable, but with an undercurrent of power and mystery that keeps it infinitely intriguing.


Faktum är att den beskrivningen känns riktigt träffande, och när jag läser om 'white smoke' så kan jag faktiskt känna det - jag undrar om det inte är det jag uppfattat som 'kalkigt'. Men sannerligen ingen sandel. Och ingen apelsinblom. Så varemede!

Hur luktar förresten myrra, ijenklien? Kan ingen vänlig själ hålla en parfymprovning, i dessa tider med whiskyprovning, vinprovning eller chokladprovning i vart gathörn? En grundkurs. En chans att sniffa in de vanligaste noterna. Så här luktar myrra, vassegoda! Så här luktar vetiver! Heter det förresten 'vetiver' på svenska?

7 kommentarer:

Sanna sa...

Jag har myrraolja för naglarna, vet inte om det är samma ämne som används i parfym. Jag tycker i alla fall att den luktar citrus, mest åt apelsin.

Anonym sa...

Men kanske det här kunde vara något för dig?

http://www.boxexperience.com/sv/artiklar/skapa-din-egen-unika-parfym.html

Har hört att det ska vara jättekul! Tänkte ge det till en parfymälskande (numera fd) vän i 40-årspresent men hon dumpade mig tyvärr innan dess...

Anonym sa...

http://en.wikipedia.org/wiki/Myrrh

Kådig, "resinous".

Hade du prövat Etro Messe de Minuit?
Susanne

Anonym sa...

http://en.wikipedia.org/wiki/Myrrh

Hade du prövat Messe de Minutit (etro)? /Susanne

Scylla sa...

Susanna: Jag tror att jag provat den där myrraoljan hemma hos min mor någon gång, och jag vill också minnas att den luktar citrus - fast jag tror inte det är av myrra.

funderationer: Såg väldigt kul ut, men jag tror att det skulle vara för avancerat för mig. Min näsa är synnerligen enkel, se!

Susanne: Aha, minsann. Kanske det jag känt när jag tänkt på dofter som kådiga. Tack kära parfymmentor för hjälpen! Nej, aldrig Messe de Minuit, det var Sandalo jag provade.

Anonym sa...

Jag kan skicka dig ett litet prov med MdM. Den innehåller liknande saker som Olibanum - rökelse, apelsinblom, kalkighet. Lite dyster och inte helt mainstream doft men intressant./S

Scylla sa...

S: Ja, det tackar jag ju inte nej till :)