onsdag 29 augusti 2012

Rosenpion


Jag har en hel del fröer av rosenpion, Paonia veitchii var Woodwardii, om någon är sugen. Den är lättsådd och brukar gro första året, till skillnad från de flesta andra pioner som gror underjordiskt och först andra året skickar upp något ovan jord. Den blommar också relativt snart, mina har nog blommat andra året. Det är en av de tidigast blommande pionerna, hos mig i zon 5 i slutet av maj eller början av juni, men naturligtvis mycket tidigare söderöver eller utåt kusten.

Moderplantan har ganska starkt rosa blommor, som är förhållandevis uppåtriktade. En del rosenpioner har väldigt nickande blommor. Den är väldigt söt i knopp också. Den är rätt låg, kanske till knäet på mig, och växer kompakt. Den lägger sig inte ner och behöver inget stöd, som bond- och luktpioner brukar behöva.

Den är fin även när den är överblommad, för frökapslar och "höljen" lyser rött mot bladverket. När man ser dem på håll ser det ut som någon slags blomma.


När frökapslarna spricker upp lyser fröerna blåsvart och blankt i det röda.


Bladverket är fint hela säsongen. När det först sticker upp på våren är det rödaktigt. Den här bilden är från när plantan är ung och ger inte blommorna rättvisa, de är mörkare och många, men den visar bladen rätt bra, tycker jag.


10 kommentarer:

EvaP sa...

Ja, jag vill gärna ha fröer. Förhoppningsvis blir huset mitt och jag skulle vara lycklig om jag kunde peka på pionerna och säga "de har jag fått av Scylla" precis som jag vill ha en ek från Walles farfar och jag framöver ber om en valnötsträd av min far.

Tänk om det blir så att jag kan säga "min stuga" och "min trädgård" om bara några veckor!

Kram!

PS Jag antar att jag ska spara förerna till våren och då plantera dem i krukor tills de börjar gro?

Scylla sa...

Klart du får fröer! Jag hade nog försökt lura på dig ett gäng även om du inte svarat här.

Ja tänk om! DIN stuga :)

Nej, du sår fröerna direkt och ställer dem på något undanskymt ställe i dina föräldrars trädgård. Jag brukar ha påse om mina sådder för att försäkra mig om att de inte torkar ut, men ibland händer det då att de blir lite för våta. Alternativt gräver du ner en märkt kruka i ditt grönsaksland.

Hanna Saxman sa...

Hej!

Jag älskar rosen pion och skulle gärna tigga till mig ett par stycken till vårt gamla torp!

Hälsningar Hanna

Scylla sa...

Hanna: Jag tror inte att jag har några frön kvar från förra året, men det blir med all säkerhet nya i år som jag gärna skickar till dig.

Hanna Saxman sa...

Fantastiskt, vad glad jag blir:) Tack!

Ska jag skicka dig ett brev med porto på och med min adress? Så kan du skicka några fröer då de är klara.

Hälsningar Hanna

Hanna Saxman sa...

Vad glad jag blir:) Tack!

Ska jag skicka dig ett kuvert med porto på, med min adress? Så kan du skicka några fröer då de är färdiga.

Hälsningar Hanna

Scylla sa...

Maila din adress till petra.sj(at)telia.se, så hör jag av mig när de är klara.

Anonym sa...


Hej Scylla!

Jag ville bara berätta för dig att dina Rosenpion-frön nu ÄNTLIGEN har grott! Jag var på Landet för någon vecka sedan och det hade kommit upp en 8 - 9 stycken små pioner! Jag är så otroligt lycklig för jag var helt säker på att jag hade misslyckats. De planterades på hösten 2013 enligt dina anvisningar och några av fröerna möglade ganska snabbt. Hur som helst så flyttade jag resten av fröna och satte dem i små krukor och ställde ut på baksidan av vårt gamla torp för där är det nästan helt solfritt. Jag måste säga att det var otroligt enkelt att lyckas med detta, bara så, ställa ut och låta naturen sköta resten! Nu hoppas jag att de små plantorna snabbt vill bli stora och visa sina vackra blommor! Än en gång, tack!

Hälsningar Hanna Saxman

Scylla sa...

Kul att det fungerade! Förvånar mig dock att de inte grott förrän nu. De brukar gro första året efter köldperiod. Tack för att du gjorde dig besvär med att berätta för mig. Jag hoppas att det går lika bra fortsättningsvis och att du får lika mycket glädje av dina som jag haft av min. Jag har satt ganska många fröer av min. Tänkte ha dem som marktäckare i en plantering med träd och buskar. Må väl!

Anonym sa...


Hej igen!

Jag tyckte också att det tog lång tid men å andra sidan har jag inte gjort någonting med dem så något besvär har det ju inte varit! Den som väntar på något gott... :)

Låter fint med en hel armé av Rosenpion, hoppas att din plantering blir riktigt fin!

Hälsningar

Hanna Saxman