tisdag 7 augusti 2012

Ru


Jag ligger efter en hel del när det gäller dokumenteranet av lästa böcker. Det här är en som jag läste på Rhodos. Jag begriper inte hur jag har kunnat missa den. Det var först när jag packade ihop högen av utlästa pocket för transport till mina nära och mycket kära i Göteborg som jag fick syn på den och insåg att jag faktiskt glömt. Hur kan man glömma den bästa?

"Ru" betyder "vaggvisa" eller "att vagga" på vietnamesiska, men även "bäck" på franska. Det är också titeln på Kim Thúys rosade självbiografiska roman som kan beskrivas som en rännil av minnen som slingrande letar sig fram från barndomen i krigets Sydvietnam till livet i exil i Kanada, via flykten i båt över Siambukten, tiden i flyktinglägret i Malaysia, återkomsten till Vietnam som vuxen och moderskapets glädje och vånda. Thúy bekymrar sig inte om kronologi utan följer sin inre logik där slutackordet i varje minnesfragment får bilda upptakt till nästa, vilket skänker berättelsen en egensinnig och spontan rytm, som man som läsare villigt vaggas in i. Allt är skildrat med både humor och allvar och en osviklig blick för vardagens små detaljer, som i efterhand kan visa sig livsavgörande. När den här korta boken är slut har världar vi inte visste fanns öppnat sig.

Den här tyckte jag verkligen om. Väldigt speciell. Mycket vacker. Anbefalles!

En bloggerska skriver om boken här och längst ner finns fler länkar till bokbloggar där det i sin tur finns ytterligare länkar till glada läsare av denna lilla pärla.


Jag noterar att hela tre av senaste tidens lästa böcker - som ju faktiskt inte är särskilt många - är utgivna av Sekwa.

Inga kommentarer: