lördag 21 juni 2014

Magikerna


Jag hade faktiskt aldrig hört talas om den förrän jag såg den på lasarettsbiblioteket. Lät som det kunde vara något för mina bilresor.

Quentin Coldwater är begåvad men olycklig. Han går sista året på high school och är bevisligen ett geni. Dock är han fortfarande hemligt besatt av en serie fantasyböcker han läste som liten, om det magiska landet Fillory. I jämförelse med det känns allting i det riktiga livet grått och meningslöst.

Allting förändras när Quentin oväntat blir antagen till Brakebills, ett hemligt och synnerligen exklusivt college i New York, där han ska komma att genomgå en grundlig och tuff utbildning i hur man praktiserar modern magi. Han bekantar sig också med annat man stöter på i college: vänskap, kärlek, sex, alkohol och droger. Trots det saknas någonting fortfarande, och magin skänker honom inte den lycka och äventyrslust han hoppats på.

Det finns heller ingenting som kan förbereda honom på den förbluffande upptäckt som väntar efter examen.

"Magikerna är den första och efterlängtade delen i trilogin som gick rakt in på New York Times bästsäljarlista". En Harry Potter för vuxna har den kallats. Kritiken är minst sagt spretig, både bland yrkestyckare och bokbloggare.

Jag vet inte riktigt vad jag ska säga, å ena sidan... å andra sidan... Men nog var den underhållande och passade väldigt bra att lyssna på i bilen. Spännande faktiskt.

DNs recension

Aftonbladets

Litteraturmagazinets

Inga kommentarer: