torsdag 23 april 2015

Vi är romer


Romer har levt i Sverige i över 500 år och är en erkänd nationell minoritet, ändå utsätts de dagligen för diskriminering och trakasserier på grund av sin etniska tillhörighet. Många förvägras jobb, lägenheter, till och med tillträde till restauranger och affärer. Fattiga EU-migranter blir ett allt vanligare inslag på svenska gator. Med dem har läget för romer i Europa åter hamnat i hetluften. Historiskt har romerna som folkgrupp förföljts, fördrivits och tvångssteriliserats. I Sverige.

Kunskapen kring romers situation och utsatthet är oerhört bristfällig. Boken Vi är romer och utställningen med samma namn syftar till att lyfta fram dessa antiziganistiska strukturer i ljuset.

Bokens gripande intervjuer, faktatexter och fotografier beskriver inte bara romernas situation i Sverige idag utan även vad de har utsatts för i mannaminne. Romernas berättelser och erfarenheter utgör ett viktigt inlägg i de högaktuella samhällsfrågorna invandring och integration.

Det är hög tid att denna utsatta minoritet själva får berätta sin historia.

I sakta mak fortsätter jag och försöker lära mig mer om romerna. Den här boken, som jag lånat på biblioteket, har ett helt annat omslag än de böcker jag googlar fram - av någon anledning.

En person i taget presenteras och får berätta sin historia om hur det är - och har varit - att vara rom i Sverige. Kända, som Rosa Taikon, Hans Caldaras och Soraya Post, och okända, om vartannat. Intressant och lättläst.

Jag har nog inte riktigt fattat förrän helt nyligen att det är finska romer, just, som har de där speciella kläderna med lång, tung svart sammetskjol och blusar med mycket spets som jag alltid förknippat med zigenare över lag. Man lär så länge man lever.

Men sanningen att säga så blir jag mer och mer förvirrad också. Vad gäller alla romer? Vad gäller mest romer som lever i fattigdom i Östeuropa? Det här med att ickeromer är orena... tycker svenska romer det också? Om jag bjöd en svensk rom på middag, skulle hen tycka att det var olustigt då? Och de tabun som nämns. Gäller det också alla romer? Och hur är det där med tvätten?

Jag önskar att jag hade tillgång till en tålig rom som jag kunde fråga tusen dumma frågor utan att hen blev irriterad.

Jag kämpar vidare med att försöka förstå.

Här kan man läsa lite ur boken. Och det tycker jag att man bör göra. Fast helst läsa hela förstås.


2 kommentarer:

Viola_T sa...

Jag håller med dig. jag vill veta mer, fråga en sakkunning, en rom.

Jag såg en utomhusutställning om romer i somras i Ume, den heter "Romska röster"har nu flyttat inomhus till Upplandsmuseet och pågår till den 16 augusti.Lite klargörande var det jag läste men nya frågor poppar upp samtidigt som svar ges. Intressant är det hur som helst.

Scylla sa...

När jag såg att jag hade fått en kommentar så tänkte jag "Det är Viola!". Jag kände det på mig :)
Jag hade ju tänkt att se utställningen 'Vi är romer' i Stockholm, men så blev jag sjuk. Förhoppningsvis kommer jag åt att se den senare. Kanske jag rent av kan komma åt att se även 'Romska röster'. För det är inte samma, antar jag. Jag får googla lite.