onsdag 22 februari 2012

Dödsskuggans dal


Jaså, du bor på skuggsidan säger folk. Jo, så är det väl. Vi bor på älvens skuggsida. I söder ligger Ändlösberg och vintertid har solen svårt att orka sig över riktigt. Jag brukar kalla den 'Dödsskuggans dal' säger Kjellåke om sin Bäsna trädgård. Från november och till februari så har jag ingen sol här. Kortet ovan är taget 1:a november i förfjol, det är mitt på dagen och himlen är molnfri. Man kan se att solen skiner längre ner i byn, men i Bäsna trädgård är det skugga. Nu ligger förvisso Bäsna trädgård i övre byn, medan vårt hus ligger i nedre delen av vår by, så lite mer sol än Kjellåke har vi väl här, men mest nedåt älven till. Det är därför det nästan aldrig är sol på mina vinterbilder. Himlen kan vara klarblå, men Ändlösberg skuggar. Det är lite synd, för gnistrande snö och rimfrost är ju så vackert.

Nu börjar det närma sig mars, då solen ändå står en hel del högre, men i gengäld töar det för fullt - den lilla snö som nu finns - så det lär inte bli någon gnistrande rimfrost att fota nu heller. Jäkla trist vinter det här :(

1 kommentar:

kicki sa...

Jag är uppvuxen på skuggsidan... fram till mitten av februari skymmer ena stadsberget mammas hus - hon brukar ringa och jubla när solen orkar sig över bergskammen.