måndag 23 juli 2012

De hönsen, de hönsen!


Jag väntade kycklingar under Noppa som igår. När jag kom ut på morgonen var det istället två kycklingar under Blåklocka. De rackarna måste ha bytt rede under ett tidigt skede. Noppa låg redan när vi åkte till Skåne och under tiden vi var borta lade sig Blåklocka också. Och inte minns jag vilket rede Noppa låg i från början.

I morse hade Blåklocka hoppat ner med sina två kycklingar och Blåsippa hade istället lagt sig på de två kvarvarande äggen. Ok, det var ju bra! tänkte jag.

När jag nu kom hem från vårdcentralen gick Blåsippa ute och pickade i godan ro med de andra hönsen. Hon hade bara varit i redet och värpt, och de två nära fullruvade äggen låg bara tillsammans med det nya. Jag tryckte snabbt in dem under Noppa. Vi får väl se om det blir något av dem.

Igår lyckades jag tabba mig ordentligt. Jag stängde in ällingarna i hönsgården och kom på först efter en timma att Noppa kanske var ute och luftade sig och därmed var utestängd från sina ägg. Mycket riktigt, i redet låg äggen bara och nere i hästhagen gick Noppa och pickade. Jag föste in henne och lyfte upp henne i redet med mycken vånda och många fula ord riktade till mig själv. Jag hoppas de inte tog skada. Ägg har ju legat utan höna rätt länge förut och ändå kläckts fram. Men man vet aldrig. Fy vad hemskt om de dött och det är mitt fel :(

Hur som helst är de nya kycklingarna precis lika bedårande som kycklingar brukar vara. Den ena är svart och den andra är svart med lite gult under hakan. Än så länge, ska jag väl säga, för det brukar ändra sig lite under resans gång.

Av de tidigare tio kycklingarna förefaller sex vara hönor. Det tackar vi för. Jag befarade först att sex var tuppar. Förra året fick vi fem tuppar på åtta kycklingar. En av hönskycklingarna är väldigt fin, liksom svart-vitprickig (något i den här stilen), och en är nästan helt svart. De två skulle jag vilja behålla. Vi får se om det går att sälja resten som en liten grupp till någon som vill ha hedemorahönor från genbank. Och de arma tupparna... ja, de går väl till slakt.


På bilden står Blåklocka med sin kyckling från första ruvningen.

1 kommentar:

AT-doktor sa...

Det är så spännande med dina kycklingar. Hoppas vi får se foton på dem framöver och följa deras tillväxt.