tisdag 30 januari 2018

Veckans topplista v 5 - Danmark


Temat för Veckans topplista hos Johanna är Danmark. Det känns lite pinsamt att vara så dåligt bevandrad när det gäller dansk litteratur, men jag har ändå fått ihop en lista. Jag fuskar dock lite och väljer flera titlar av ett par av författarna.Darling Jim av Christian Mørk. Egentligen inte alls min typ av litteratur, men som jag älskade den här boken! Så sanslöst spännande. Så speciell. 

En dag kör en ung man vid namn Jim in i den lilla irländska landsortsstaden Castletownbere på en knallröd motorcykel, och livet blir sig aldrig mera likt för de tre föräldralösa systrarna Fiona, Róisín och Aiofe. Jim trollbinder dem med sina sagor, särskilt den om prinsen som förvandlas till varg och inte kan bestämma sig för om han ska älska eller döda den kvinna som försöker rädda honom. Men samtidigt börjar systrarna ana att den skicklige sagoberättaren döljer något, att det inte är en slump att unga kvinnor gått en hemsk död till mötes där Jim dragit fram.

Låter inte så hejans intressant, men jisses!Den afrikanska farmen av Karen Blixen. I had a farm in Africa at the foot of the Ngong Hills. Det måste vara en av de mest kända inledningarna till litterärt verk. McCall Smith inspirerades av den när han inledde Damernas Detektivbyrå, minns jag att jag hörde honom berätta. Mma Ramotswe had a detective agency at the foot of Kgale Hill. Jag minns att jag blev helt kär i Denys Finch Hatton när jag såg filmen - nej, inte i Robert Redford, i rollen. Det var länge sedan jag läste boken.En arktisk safari och andra skrönor och Grevens arv och andra arktiska skrönor av Jørn Riel.
Jag hittade dem på biblioteket för mååånga år sedan. Jag tyckte att de var vansinnigt roliga och passade på att införskaffa egna exemplar när jag sprang på dem på ett antikvariat. Skrönor är ju generellt väldigt trevligt. Riel har även skrivit mer "seriösa" böcker som även de utspelar sig på Grönland. Dem borde jag läsa.Drottningporten av Pia Tafdrup. Även denna fann jag på biblioteket, blev förtjust och införskaffade ett eget exemplar. Jag har inte läst hela. Jag läser aldrig diktsamlingar från pärm till pärm. Jag är generellt förtjust i Tafdrups poesi - det jag har läst vill säga, det är väl inte så där jättemycket. Jag borde lägga upp den på nattduksbordet så att det blir av att jag läser en dikt då och då. (Jag, jag, jag, jag... JAG orkar inte försöka formulera om det). Man bör alltid ha lite poesi på nattduksbordet :)Fräls oss ifrån kärleken, Kärlekens vägar och villovägar och Tone av Susanne Brøgger.
Brøgger var något av en husgud för mig i min ungdom. Kanske syns det hur sönderlästa de första två är. Creme Fraîche klämde jag också ett antal gånger. Jag är inte helt hundra på att jag skulle bli lika till mig om jag läste dem idag. Torkväder läste till och med min lille Papseluring och han gillade den. Hennes senare böcker har jag inte läst, trots att jag har både Ja!, Det pepprade suset och Kväve här i bokhyllan. Jo förresten, Linda Evangelista Olsen har jag faktiskt läst, den är av lite senare datum - om än rätt gammal nu. Jag borde faktiskt läsa dem. Och Jadekatten också.

Jag sjunger om Tone,
sorgen ska skrivas i vatten,
glädjen i sten,
fåglarna flyger i form av en fisk


1 kommentar:

Vargnatt sa...

Darling Jim läste jag för några år sedan och tyckte mycket om!