lördag 13 januari 2018

Tankar om buan


Jag funderar och funderar - i synnerhet efter att ha läst Haines. Hur ska jag kunna vara mer uppe i buan? Jag hade ju planer ditåt när min inneboendefamilj plötsligt flyttade, med bara en dags varsel, och alla mina planer för sommaren gick om intet.

Sedan dess har jag i alla fall decimerat hönsflocken med tanken att de befintliga ska kunna gå att stoppa ner i några flyttkartonger och tillsammans med katter, kanin och packning ska kunna forslas upp på bara en tur. Får jag med mig djuren så skulle jag kunna bo där de veckor jag inte har barnen. Det skulle ge mig ungefär en timmas resväg extra per dag, men om jag lyssnar på böcker i bilen, så är det väl använd tid, tycker jag. Jag kan åka hemom - det ligger längs vägen - varannan dag och duscha och vattna blommorna. Jag har planer på att skaffa kattlucka, en sådan som öppnas av katternas chip. Man kan ställa in dem så att de är öppna inåt men inte utåt, så skulle jag inte få med mig någon av katterna, för att de är ute på vift, så kan jag ställa in kattluckan så att de kommer in men inte ut, och så kan jag hämta den dagen därpå.

Där uppe, utan el och rinnande vatten, får jag en helt annan ro. Jag kan läsa, handarbeta, jobba på gården, hugga ved (få saker är väl så rogivande som att hugga eller splinta ved), promenera i skogen, köra yoga, tai chi och qigong, meditera och kanske till och med börja springa. Det går utmärkt att blaska av sig i en balja om jag blir svettig.

Jag skulle behöva fixa en kaninbur - finns att köpa billigt på blocket - och ett kaninhägn. Sätta upp fler pinnar i vedboden till hönsen. Senast vi hade höns där uppe var de bara fyra. Några balar halm för att täcka golvet under pinnarna. Några värpreden. Ett par plasttråg till foder, så att inte mössen kommer åt det. Det är inte så mycket. Jag skulle förstås behöva några fler kattburar. Jag har en stor och en liten. I den stora skulle de två små gå in. Men jag har fem katter och en kanin. Kanske kan jag hitta några på Blocket, de behöver inte vara så fräscha.

Men vintern? Jag längtar oerhört efter att vara där på vintern, åtminstone på helgerna. Då kanske jag kan få någon granne att titta till djuren. Men går det ens att ta sig upp med min bil som inte är fyrhjulsdriven? När jag var där förrförra hösten, då det var nollgradigt, var det helt ogörligt att hålla värmen inne. Det är ju en fäbodstuga, bara byggd för sommarbruk och inte isolerad. Vad skulle behövas? Jag kan ingenting om hus. Innerfönster? Var får jag tag på det? Tjocka gardiner att dra för fönsterna? Fönsterluckor, skulle det göra skillnad? Mattor på golvet? En gasolkamin, skulle det räcka? Den kunde brinna på natten, då jag inte kan hålla elden igång och på dagen om jag är ute. Eller måste jag låta isolera huset?

Och även om jag tar mig upp till buan med min bil, så kommer jag sannolikt inte kunna ta mig hela vägen fram till stugan. Kanske behöver jag en pulka att dra packningen i, sannolikt snöskor. Sådana har jag aldrig använt. Jag har sådana där fina, breda norska skidor som jag har fått. Men vad har man för pjäxor i dem? Jag har aldrig provat dem. Jag borde kolla bindningarna. Antagligen måste de vallas. Jag vet ingenting om valla. Det vore fantastiskt att få åka skidor i skogen. Jag har ett minne från min barndom, var jag 6 år kanske? Jag vaknade innan resten av familjen, satte på mig skidor och åkte ut i skogen. Det var fantastiskt! Jag älskar den mjuka snötystnaden i skogen. Jag bär med mig känslan av den skidturen än, efter nära 50 år. Nu för tiden kommer jag aldrig ut i skogen på vintern. Det går inte att gå i den djupa snön och jag har aldrig kommit mig för att skaffa snöskor. Så dumt!

Om jag kunde ta mig upp dit på vintern. Om jag kunde hålla en anständig värme inomhus. Då skulle jag åka skidor, gå med snöskor i skogen, sitta och titta in i elden, läsa och, på kvällen, sätta mig i min gamla baden-baden, på ett fårskinn, svepa in mig i en pläd, luta stolen bakåt och titta på stjärnhimlen. Där uppe, där det inte finns något elektriskt ljus som stör.


Inga kommentarer: