torsdag 4 juli 2013

Eremitkräftorna

Det har varit rent bedrövligt med mitt läsande den senaste tiden. Åtminstone tjugo böcker ligger på mitt sängbord, påbörjade men inte mer. Ingenting har jag kommit in i. Kanske för att jag är så trött när jag väl röjt undan det värsta här och nattat ungarna att jag bara orkar läsa två, tre sidor - i bästa fall - innan jag slocknar. Svårt att komma in i en bok då. Lyssnat på böcker har jag i alla fall gjort hela tiden, men inte lyckats dokumentera ner dem här, som jag brukar. Jag ska väl ta mig i kragen någon dag, mest för min egen skull. Jag recenserar ju aldrig, så det blir ju inte mycket för andra att läsa. Nå ja...

Efter att AT-doktor tipsade mig om Berlinerpopplarna och jag läste den med stor behållning har jag letat efter fortsättningen. Inspelad fanns den inte på något av "mina" bibliotek och i bokform utlånad, överallt, varje gång. Så råkade jag tufsa förbi lillsjukhusets pyttelilla bibliotek som bara är öppet en gång i veckan, och se där fanns Eremitkräftorna.


Det här är lättsam må-bralitteratur för Scyllor - som vanligtvis, av någon anledning, blir kräkfärdiga av det som benämns feelgood. Kanske inte lika bra som den första, men det var trevligt att återse dem alla :)


Vid 37-års ålder har Torunn Neshovs liv tagit en ny och oväntad riktning. Allt började med hennes farmors död, då hon för första gången mötte släkten på sin fars sida. När Torunn lär känna bröderna Neshov råder det en okaraktäristisk turbulens i deras liv. 

Det är i detta skede som Torunn blir brödernas vän. Men hur mycket är storstadsflickan från Oslo villig att förändra sitt eget liv för den nyfunna släktens skull? När Torunn får veta att hon är nästa arvtagare till gården ställs hon inför ett val som är allt annat än enkelt.

 Eremitkräftorna är uppföljaren till den norska kritikerrosade succéromanen Berlinerpopplarna, den första av tre om syskonen Neshov. insiktsfullt med humor, värme och träffsäkra miljäbeskrivningar skildras en ovanlig och charmfull familj som befinner sig i en tid av omvälvande förändringar.


Nu har jag lånat tredje delen också, Vila på gröna ängar.


1 kommentar:

AT-doktor sa...

Så du har lånat den tredje? Bra, då har du något att se fram emot. Den var nästan lika bra som första. Eremitkräftorna tyckte också jag att den "dippade lite".