fredag 19 juli 2013

Oliver Twist


Jag har aldrig läst Dickens förut. Till viss del sannolikt beroende på att jag föredrar tunna böcker och inte, som de flesta andra, tjocka. Det ska lite till innan jag ger mig på 900-sidorsromaner. Den här bestod inte av så fasligt många skivor, så jag undrar i mitt stilla sinne om det var en förkortad variant, även om det inte stod något om saken på omslaget.

Ja men... det är ju alldeles underbart! Hur har jag kunnat tillåta mig att missa det här. I synnerhet stör det mig att jag aldrig upptäckte Dickens när jag var i tonåren. Jag hade gillat det. Då hade jag dessutom tid att läsa, så då funkade det ju med 900-sidorsböcker, även om jag nu redan då föredrog dem på 200 sidor eller mindre.

Jag blev så till mig i trasorna att jag gick och lånade David Copperfield. Och den läser jag nu.


Den föräldralöse Oliver Twist, född på ett fattighus, är gatubarn i London. Där hamnar han i klorna på den ökände skurken Fagin, som lär upp pojkarna till skickliga ficktjuvar. Fagins gäng gör gatorna osäkra och de råkar ut för många äventyr. Men den kriminella banan är inget för Oliver, som gör allt han kan för att smita från Londons värsta skurktillhåll ... 


3 kommentarer:

AT-doktor sa...

Man kan lära även gamla hundar ... ;-)

Scylla sa...

Gamla käringar också, uppenbarligen :)

Scylla sa...

Du ÄR då för rar som är här och kommenterar så flitigt. Trevligt att det faktiskt är en person som besöker mig. Det är lättare att kommunicera om man är fler än en :)