tisdag 31 december 2013

Guldkompassen


(Ja, det är ett jäkla bokinläggsbombande här, jag vet. Jag ligger såpass mycket efter och vill gärna - för min egen skull - ha in årets lästa böcker under rätt år)

Jag har lånat den till Draken ett antal gånger utan att få honom intresserad. Till slut bestämde jag mig för att lyssna på den själv. Den är sketaspännande ju! Lena Nyman läser fantastiskt. Filmen är ingenting i jämförelse, även om den för allan del är snygg.

Guldkompassen är första delen i trilogin Den mörka materien. Originaltiteln är Northen Lights, i USA dock The Golden Compass. Följande delar heter Den skarpa eggen och Bärnstenskikaren.

Vi har väl alla drömt om att få komma till en annan värld. Guldkompassen, som i sin engelska ursprungsform är en av de mest omtalade böckerna i sitt slag på senaste tid, ger oss chansen att förverkliga vår dröm. Pansarbjörnar, häxklaner och daimoner, förkroppsligade själar som också utgör högst charmerande talande sällskapsdjur, utgör bara några av underverken i den här berättelsen om krig, politiska intriger, mysterievetenskap och en ung flicka som letar efter sina föräldrar. Allt detta i en märklig värld som i mycket påminner om sent artonhundratal, men är något helt annat. 

Hjältinnan är den intelligenta men något krångelbenägna 11-åringen Lyra Belacqua, som kanske till och med håller universums öde i sina händer. Allting börjar när hennes farbror, lord Asriel, återvänder till England med berättelser om mysterier och faror och upptäckten av ett ställe nära Nordpolen där man genom norrskenet kan ana en annan värld. Kanske är barriären mellan olika universa av någon anledning förtunnad här? Lyra är snart indragen i ett nervpirrande äventyr, vilket innefattar skumma vetenskapsmän som gör fruktansvärda experiment med kidnappade barn, den charmfulla, sköna och olycksbådande mrs Coulter, intelligenta isbjörnar, pansarbjörnar, strider mot legohärar i polarmörker, vänskapligt sinnade häxor och deras motsats, och så: alethiometern, guldkompassen, en magisk sanningsmaskin. Lyra inser till slut att utgången av hennes äventyr kan innebära mer än liv eller död för henne själv. 

Naturligtvis måste jag göra en quiz för att ta reda på vad jag skulle ha för daimon, när jag nu såg att det fanns sådana.

Katt!

2 kommentarer:

AnnA sa...

Katt också :)

Scylla sa...

Man kanske bara kan bli katt :) Annars hade jag gärna haft en ekorre. Katt eller ekorre, absolut!