söndag 1 februari 2015

Gentlemen


Jag hade aldrig läst Östergren och tyckte att det rätt dåligt av mig. Och inte kändes det ju mindre kymigt när karln valdes in i Svenska Akademien. Så jag tog väl mig i kragen och lånade den här. Jag vill minnas att jag lyssnade på den när jag åkte ner till Mamma i december. Det är således en bok som borde ha dokumenterats förra året, men nu blev det som det blev.

Det var först när jag läst ut den som jag fick klart för mig att den blivit (eller skulle bli) film. Och först idag, när jag googlat efter bilder och text, som jag fått klart för mig att Östergren skrivit en fortsättning på den.

Ja men, den var ju helt underbar och Kjellman är ett ypperligt val av uppläsare. Varför läste jag den aldrig när den kom ut? Jag minns att den var omtalad och att jag hade kompisar som läst och gillat den och själv läste jag ju en väldig massa på den tiden. Obegripligt.

Boxaren och pianisten Henry Morgan bor i en egendomlig våning på Hornsgatan i Stockholm tillsammans med sin nedgångne bror Leo, f d barnstjärna, filosof och poet. Det är två gåtfulla bröder och runt omkring dem sker en massa underligheter. Författaren Klas Östergren kommer i kontakt med de båda bröderna när han driver omkring i stan sommaren 1978, utan pengar och utan bostad. Han blir erbjuden ett rum hos dem och det dröjer inte länge förrän han är indragen i ett drama som får en ände med förskräckelsen... Förvecklingarna är många och de berättas med friskt humör. Det blir ett helt fyrverkeri av äventyr, och till slut sitter berättaren själv och undrar vad det egentligen är som har hänt. Gentlemen, Klas Östergrens debutroman, kom ut första gången för 25 år sedan och betraktas som en modern klassiker. Nu kommer den ut på nytt eftersom författaren skrivit en fortsättning på historien. Björn Kjellman läser denna härliga skröna.

En härlig skröna, ja! Och om skrönor tycker vi.

Inga kommentarer: